Societat 06/09/2021

Un total de 49 persones han donat els seus òrgans en 20 anys a Menorca

Les donacions han salvat la vida a 55 persones i en 95 casos n'han millorat la qualitat

Iván Martín
1 min
Imatge d'arxiu de professionals sanitaris durant un trasplantament d'òrgans.

MaóUn total de 49 persones han donat els seus òrgans a Menorca des de l'inici de la Unitat de Coordinació de Trasplantaments de l'illa, que dissabte va complir el seu vintè aniversari.

Així ho ha explicat aquest dilluns el director de la Unitat, el doctor Ramón Fernández-Cid, qui ha fet un balanç positiu de les dues dècades de la posada en funcionament del servei: "Tenim 49 donants registrats, però són molts més perquè alguns es van traslladar a Mallorca per rebre els últims tractaments i van morir allà", i afegeix: "Les donacions es tradueixen en 29 fetges, 12 cors, 11 pulmons i 3 pàncrees. A més, cal sumar-hi els 95 trasplantaments de ronyó, 55 persones que viuen gràcies a la donació d'un òrgan i 95 que han millorat la qualitat de vida".

D'altra banda, Fernández-Cid ha recordat els inicis de la Unitat, especialment el primer trasplantament que es va dur a terme a Menorca: "Iniciar l'activitat a un hospital amb molts menys mitjans que altres centres d'altres comunitats fou una fita històrica. La primera pacient tenia 53 anys i va morir d'hemorràgia cerebral. Ho teníem tot preparat per a l'octubre, però es va avançar al setembre perquè es tractava d'una candidata idònia".

Per últim, el director de la Unitat de Coordinació de Trasplantaments de Menorca ha animat la ciutadania a donar els seus òrgans: "L'any 2001 les negatives estaven en un 20% i a Menorca els darrers anys només n' hem tingut una, estam per davall del 5%", i considera que el testament vital i els bons resultats de les operacions són factors que juguen a favor de la donació.

stats