Societat 08/06/2022

Tirme serà el primer servei públic de l'Estat a generar hidrogen verd

Sis camions de residus funcionaran amb energia renovable

2 min
La planta incineradora que Tirme gestiona a Son Reus. ARA BALEARS

Tirme serà el primer servei públic de l'Estat a generar hidrogen verd gràcies a un projecte pel qual sis dels seus camions de residus funcionaran amb aquesta energia renovable, segons ha explicat el director general d'Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava. El Consell de Mallorca ha presentat aquest dimecres el pla per usar l'hidrogen com a combustible per a aquests vehicles de la flota.

En concret, l'hidrogen se subministrarà mitjançant una hidrogenara, que servirà com a sistema d'assortidor o dispensador del combustible. L'aigua que s'utilitzarà serà la que ja regenera, procedent d'Emaya, el parc de tecnologies ambientals, segons ha explicat el seu director general, Rafael Guinea. El director de Tirme també ha assegurat que en el futur es podria augmentar la capacitat d'aquest projecte.

En total, el pressupost d'execució material estimat en l'avantprojecte és d'11.602.800 euros (inclou la compra dels sis camions), procedents dels fons Next Generations.

Així, la consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha destacat que "els residus es comencen a veure no com un problema, sinó com un recurs", ja que l'hidrogen també es produirà amb l'energia dels mateixos residus. "D'aquesta manera tancam el cercle", ha explicat la presidenta del Consell, Catalina Cladera.

Per altra banda, després de la planta d'hidrogen de Lloseta, aquest és "un altre projecte pioner i referent en innovació en transició energètica", segons ha expressat Malagrava que ha insistit que "quan parlam de diversificació ens referim precisament a això". "L'aposta de les Illes Balears per l'hidrogen ha estat total i ja som referent europeu en aquesta matèria", ha expressat Ribot.

Per part seva, Cladera ha coincidit: "Estam d'enhorabona, perquè tenim un projecte innovador i transformador, amb el qual contribuïm a la descarbonització de Mallorca i que fa de palanca per a la implantació d'energies netes, sense consumir territori i diversificant les fonts d'energia", ha dit.

stats