Societat 09/06/2021

La planta d'hidrogen verd de Lloseta començarà a produir-ne el desembre

Més endavant es construirà un hidroducte que permetrà usar industrialment aquest gas renovable a l'illa

2 min
Cimentera de Lloseta propietat de l'empresa multinacional Cemex

PalmaLa planta d'hidrogen que es preveu fer a la fàbrica de Cemex, a Lloseta, començarà a produir aquest gas el desembre, segons ha anunciat aquest dimecres el vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes. Les plaques fotovoltaiques dels dos parcs dels quals disposarà la planta es posaran el juliol i els electrolitzadors per aconseguir hidrogen utilitzant l'energia solar s'instal·laran el novembre, amb la previsió que el desembre es facin les primeres proves de producció i el gener s'inauguri, segons ha explicat el conseller delegat d'Acciona Energia, Rafael Mateo. Més endavant es construirà un hidroducte –que serà el primer de l'Estat– que permetrà usar industrialment aquest el gas renovable a l'illa.

"Estam molt satisfets que Mallorca sigui un referent per descarbonitzar l'economia", ha comentat Mateo durant una roda de premsa al Consolat de Mar, perquè la planta d'hidrogen de Lloseta serà la més gran del sud d'Europa i la primera que es posi en marxa a l'estat espanyol. L'hidrogen que es produeixi alimentarà cinc autobusos de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de Palma –l'adquisició dels quals està a punt de licitar-se–, el port de Palma i "una important cadena hotelera que hi ha mostrat interès", segons ha dit Yllanes. "Sense el Govern no hauria estat possible. Arribarem a temps al desembre i serà un exemple a seguir a altres illes i territoris", ha dit el conseller delegat d'Enagás, Marcelino Oreja. El gas verd també permetrà generar calor i electricitat en edificis públics, hotels i instal·lacions industrials. a més de preveure alimentar la flota de cotxes de lloguer.

La planta, que compta amb una inversió de 50 milions d'euros, arribarà a produir fins a 330 tones d'hidrogen verd cada any. El vicepresident ha apuntat que no es destinarà a ús domèstic, perquè es tracta d'una aposta d'Acciona, Enegas, el Govern i l'Estat per demostrar que és una energia renovable "del present i del futur". Les tones anuals que es preveuen produir seran suficients per atendre la demanada actual, que les dues empreses energètiques preveuen que augmenti quan es posi en marxa la planta. Encara que no ha concretat el volum de generació de llocs de feina relacionats amb la planta, Yllanes ha assegurat que permetrà recuperar part dels treballadors que varen perdre la feina quan Cemex tancà la fàbrica, i que se'n crearan més.

En el projecte, conegut com Power to Green Hydrogen Mallorca, també participen les empreses Redexis i Cemex. La iniciativa és la peça "clau" del projecte Green Hysland, una iniciativa que compta amb la participació d'una trentena d'entitats i en la qual la Unió Europea invertirà més de 10 milions per accelerar el desenvolupament de les infraestructures necessàries per impulsar la generació d'hidrogen a Mallorca. A més, està emmarcat dins de l'acord assolit pel Govern, Enagás, Acciona, Cemex, Redexis i l'Estat per reindustrialitzar la zona de Lloseta. Yllanes i la presidenta del Govern, Francina Armengol, s'han reunit aquest dimecres amb els representants d'Acciona, Enagás i l'Ajuntament de Lloseta per tractar els avanços del projecte.

stats