Economia 09/01/2019

Mallorca tindrà la planta d'hidrogen més gran del sud d'Europa a Lloseta

Enagás i Acciona col·laboraran amb Cemex per crear un centre pioner d'energies renovables amb una inversió de més de 41 milions d'euros

Carles Tudurí
3 min
Imatge d'arxiu d'ARA Balears

PalmaLa ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, i la presidenta del Govern, Francina Armengol, han presentat aquest dimecres un acord per a la reindustrialització de la zona de Lloseta després de l'anunciat tancament de Cemex que inclou vuit projectes, entre els quals s'inclou la construcció d'una planta d'hidrogen. Aquestes instal·lacions es dedicaran, en bona part, a produir l'hidrogen necessari per a les piles que funcionen amb aquest combustible net.

La generació d'hidrogen servirà de combustible verd per a una àmplia flota d'autobusos de transport públic de les Illes. Acciona i Enagás seran les empreses encarregades de construir la planta, amb la col·laboració amb Cemex, en què faran feina unes 15 persones. Reyes Maroto ha destacat durant la presentació que s'ha fet aquest dimecres a Lloseta que l'Estat "tutelarà" aquestes iniciatives perquè arribin a bon port. Maroto ha comentat que "quan hi ha voluntat i es cerquen bons projectes industrials, el treball conjunt d'empreses, sindicats i administracions permet arribar a bons resultats".

La ministra ha assenyalat que l'objectiu del seu govern és que la indústria aconsegueixi el 20% del PIB, si bé ha precisat que hi ha molta diferència entre els territoris. En el cas de les Balears, ha recordat que l'objectiu que marca el Govern balear és arribar al 9% "i això ja és un gran repte".

Aquest projecte de reindustrialització de la zona s'ha planificat una vegada Cemex va anunciar a finals del 2018 que deixava de fabricar ciment a la seva planta de Lloseta i que posava en marxa una regulació d'ocupació. La inversió prevista per a aquests projectes és de prop de 41 milions d'euros, destinats a la central d'hidrogen, però l'impacte econòmic serà molt més gran, segons ha explicat el conseller de Treball, Iago Negueruela. Segons el conseller, l'estimació és "cauta i prudent", ja que el projecte implicaria una important mobilització de recursos de tota mena. La fàbrica serà alimentada per una planta d'energia fotovoltaica que es construirà a les mateixes instal·lacions i que és un dels vuit projectes anunciats.

Reyes Maroto i Francina Armengol després de la reunió d'aquest dimecres.

Armengol ha detallat que l'objectiu és mantenir fins a 50 llocs de treball, fer 70 contractacions per fer possibles les noves instal·lacions i mantenir 40 llocs de treball temporalment. Segons el Govern, amb aquestes iniciatives es mantindran o es crearan llocs de feina per a més de la meitat de l'actual plantilla de Cemex a la planta de Lloseta.

Els vuit projectes industrials, els quals tenen el suport del Govern balear i del govern espanyol, inclouen una planta d'hidrogen renovable per part d'Enagás i Acciona, "capdavantera a escala europea", un parc fotovoltaic i sis iniciatives més de Cemex: una planta de tractament d'àrids, una planta asfàltica, un centre de logística en planta, un centre de distribució, una cooperativa de transport i un centre tecnològic d'I+D.

Tot i que cadascun dels projectes és de petites dimensions pel que fa al seu impacte laboral, els implicats en la seva posada en marxa han destacat la importància de ser capdavanters en un sector de futur, com les energies renovables.

El director general d'Assessoria Jurídica i Relacions Institucionals de Cemex España, Ángel Galán, ha destacat que l'empresa no deixa ni Lloseta ni les Illes, sinó que "canvia el sistema productiu, ha d'aturar la producció de ciment, però la seva presència en l'àmbit comercial continua".

El conseller delegat d'Enagás, Marcelino Oreja, ha destacat que la planta d'hidrogen serà un projecte model en l'àmbit espanyol i europeu, mentre que el conseller delegat d'Acciona Energía, Rafael Mateo, ha parlat d'un projecte "icònic".

stats