Meteorologia
Societat 20/10/2023

El temporal 'Aline' deixa més de 100 incidents per vent i temporal a les Balears

Els avisos per vent i pluges estan actius a tot l'Arxipèlag aquest divendres, en nivell taronja

ARA Balears
2 min
Aquest divendres s'ha activat l'alerta taronja per vent i pluges

PalmaEl Servei d'Emergències 112 a les Balears ha gestionat, fins divendres a les 11.30 hores, un total de 107 incidents relacionats amb el vent i el temporal marítim associat a la borrasca 'Aline', que ha obligat a activar l'índex de gravetat 1 (IG1) per vent i fenòmens costaners. Els avisos per vent i pluges estan actius a tot l'Arxipèlag aquest divendres, en nivell taronja (risc important). Dissabte, l'avís baixarà a groc a bona part de les Balears i es desactivarà al nord. Per diumenge ja no hi ha avisos d'alerta previstos.

Segons ha informat el Servei d'Emergències, la majoria de les incidències han estat per caiguda d'arbres (45), per risc de despreniments (31), per despreniment d'elements urbans (8), per acumulació d'aigua a la calçada (9) i per embarcacions a la deriva (6), entre d'altres.

Bona part dels incidents corresponen a Mallorca, que en suma 69. A Eivissa, hi ha hagut 23 incidents i a Menorca, un total d'11

Aquest dimecres, els serveis d'emergències i els serveis meteorològics ja avisaren de l'arribada de la borrasca 'Aline', que travessarà ràpidament el territori peninsular i les Balears, però que deixarà pluges abundants i generalitzades, vent i temporal de mar durant uns dies.

Tancada la via de vianants del Passeig Marítim

Segons ha informat el Servei d'Emergències 112, i ha recollit Europa Press, s'ha tancat la via dels vianants del passeig Marítim de Palma, des de l'edifici de Duanes fins al Palau de Congressos, i romandrà així fins a les 20 h. A més a més, s'aconsella evitar acostar-se a zones costaneres amb onades fortes.

Despreniment d'una roca entre Banyalbufar i Estellencs

D'altra banda, els operaris de Carreteres del Consell de Mallorca també han actuat a la carretera Ma-10 de la serra de Tramuntana, entre Banyalbufar i Estellencs, pel despreniment sobre la via d'una roca de grans dimensions a causa del vent. Així i tot, no ha estat necessari tallar el tràfic a la carretera i, pel que fa a la resta de xarxa viària de l'illa, no s'han produït incidents destacables.

Cal tenir en compte que l'índex de gravetat 1 s'activa quan la informació meteorològica permet preveure la imminència d'un fenomen advers que pot tenir una elevada probabilitat de risc per a persones i béns. També es declara aquest nivell en les situacions en què s'ha produït un fenomen advers a zones localitzades, l'atenció de les quals pot quedar assegurada pels mitjans i recursos disponibles, però el seu seguiment ha de ser supramunicipal.

stats