Meteorologia
Societat 19/10/2023

Activat l'índex de gravetat 1 per vent i fenòmens costaners a les Balears

L'Aemet ha activat l'alerta taronja per mal temps

ARA Balears
2 min
Imatge d'arxiu

PalmaEl Servei d'Emergències de les Balears ha activat l'índex de gravetat 1 (IG1) a totes les Illes per vent i fenòmens costaners, i també ha activat l'IG0 per pluja al conjunt de l'Arxipèlag.

Per la seva banda, a partir d'aquest migdia, l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha activat, fins divendres a les 14.59 hores, l'alerta taronja per fenòmens costaners i ratxes màximes de vent de fins a 120 quilòmetres per hora als cims. A la mar, les onades poden arribar als vuit o nou metres.

Divendres a la matinada i durant el matí, l'Aemet manté actius avisos grocs per precipitacions acumulades de fins a 20 litres per metre quadrat a totes les Illes.

Aquest dimecres, els serveis d'emergències i els serveis meteorològics ja avisaren de l'arribada de la borrasca Aline, que travessarà ràpidament el territori peninsular i les Balears, però que deixarà pluges abundants i generalitzades, vent i temporal de mar durant les jornades de dijous i de divendres.

Què suposen els índexs de gravetat?

L'índex de gravetat 0 s'activa quan la informació meteorològica permet preveure la imminència d'un fenomen meteorològic advers amb perill per a les persones i els béns. Es correspon també amb fenòmens adversos observats que puguin considerar-se incidents locals menors i controlables per mitjà d'una resposta local ràpida, sense que es produeixin danys.

Per la seva banda, l'índex de gravetat 1 s'activa quan la informació meteorològica permet preveure la imminència d'un fenomen advers amb elevada probabilitat de risc per a persones i béns. També es declara aquest nivell en aquelles situacions en què s'ha produït un fenomen advers a zones localitzades, l'atenció de les quals pot quedar assegurada pels mitjans i recursos disponibles, però el seu seguiment ha de ser supramunicipal.

L'índex de gravetat 2 (IG2) s'activa en una situació en què s'ha produït un fenomen advers que supera la capacitat d'atenció dels mitjans i recursos locals o, encara que no es produeixi aquesta circumstància, quan les dades i les prediccions meteorològiques permeten preveure una extensió o greuge de la situació.

En darrer lloc, l'índex de gravetat 3 (IG3) s'activa en emergències en què, havent-se produït danys catastròfics no controlables amb els recursos propis de la comunitat autònoma, es declari l'interès estatal o es requereixi la intervenció de recursos extraordinaris de l'Estat o d'altres comunitats autònomes.

stats