Societat 11/09/2019

Tempestes, caps de fibló, calabruix i forts vents ja han provocat 145 incidents a les Illes

L'Aemet ha activat el nivell màxim d'alerta vermella a alguns punts de Balears i es mantendrà fins dimecres vespre

Ara Balears
3 min

PalmaL'112 de les Illes Balears ja ha gestionat 145 incidents a conseqüència de l'arribada a l'Arxipèlag de la DANA. Vuit dels successos s'han produït a la mar a causa d'embarcacions a la deriva, tot i que no s'han registrat d'anys personals ni materials de gran consideració. Uns altres 16 han estat per arbres caiguts, sis per interrupció de serveis bàsics i 30 per inundacions d'edificis. A la badia de Palma s'han pogut veure dos caps de fibló i l'Aemet ha detectat fins al moment 1.600 llamps a Menorca i les seves zones costaneres. En algunes zones de les Illes, com Felanitx, s'han produït tempestes de calabruix.

Els Bombers de Mallorca han rebut durant les primeres 24 hores un total de 100 avisos, la majoria a habitatges i locals que estaven negats dels municipis de Felanitx, Selva, Alcúdia, Artà, Calvià, Pollença, Capdepera, Campanet i Sóller.

Les màximes precipitacions, fins a les 20.30 h, s'han registrat a Lluc, amb 156 l/m2, Escorca, amb 120, i Pollença, amb 106,6. Al cap de Formentor s'han mesurat ratxes de vent de 109 km/h, a Campos de 112 i a Bunyola de gairebé 115.

La tempesta també ha afectat l'espai aeri de les Illes Balears. Fins al moment s'han hagut de desviar quatre vols pel temporal, tres amb destí a l'aeroport de Son Sant Joan de Palma i un que volava cap a Menorca. Els quatre vols s'han desviat cap a l'aeroport d'Eivissa i han aterrat sense cap problema.

L'Aemet ha activat el nivell màxima d'alerta vermella a algunes zones de les Illes per a aquest dimarts i es mantendrà actiu durant el dia de demà.

La depressió aïllada en nivells alts ha entrat per Menorca i ha continuat pel nord-est de Mallorca. S'espera que fins al dimecres continuï deixant tempestes i fortes pluges a les Illes. Es preveu que les tempestes siguin molt irregulars segons la zona, però cauran amb força a determinats indrets.

Caimari ha estat un dels pobles on més litres per metre quadrat s'han registrat, i com a conseqüència de les pluges al municipi el torrent de Sa Mosquera s'ha desbordat i ha inundat algunes de les vies de la zona. Davant aquesta situació, el Servei d'Emergències ha informat del tancament de la via d'accés a Caimari (MA-2130), així com diversos trams de la carretera de Lluc a Caimari i el camí de Son Amer d'Escorca.

El Servei d'Emergències també ha informat que eltorrent petit de Campanet s'ha desbordat, afectant a camins rurals i a la zona urbana propera al poliesportiu. Fins al moment no s'han vist obligat a tallar cap via ni a desallotjar cap edifici de la zona.

Retencions de trànsit a Menorca

La intensa pluja que ha caigut aquest dimarts a Menorca està provocant importants retencions a les principals ciutats, així com a la carretera general. L’illa continua en alerta taronja per fortes pluges i s’esperen ruixats de 50 litres per metre quadrat en tan sols una hora. Ciutadella ha estat el primer punt problemàtic. A primera hora del matí s'hi registraven 28 litres per metre quadrat.

Les precipitacions han causat les primeres inundacions al centre de la ciutat i el polígon industrial. També s’han inundat alguns punts de zones turístiques com sa Caleta, Santandria i Cala en Blanes. Els bombers de Ciutadella han dut a terme desenes d’intervencions i també s’han desplaçat a les proximitats del centre de salut del Canal Salat. A més, un llamp ha provocat un incendi a Cavalleria que la mateixa pluja l’ha extingit.

D’altra banda, la pluja ha arribat a Maó a partir de les 13 h. En aquesta ciutat s’han registrat inundacions a les vies d’entrada i sortida amb retencions que han acumulat fins a 40 minuts. El polígon industrial també s’ha vist afectat pels més de 20 litres per metre quadrat que hi han caigut. Les conseqüències de l’aiguat, que persistiran en les pròximes hores, s’han deixat notar a la carretera general. Les retencions a l’única xarxa viària que uneix l’illa han col·lapsat el tram entre Maó i Alaior.

stats