Pensions
Societat 10/03/2023

El Suprem rebutja que un fill que neix mort computi en el complement per maternitat de la pensió

Els magistrats argumenten que la llei especifica que han de ser "nascuts amb vida"

ARA
2 min
Una mare amb el seu nadó en braços, en una imatge d’arxiu.

MadridUn fill que neix mort no pot computar en el complement per maternitat de la pensió. Així ho ha establert la sala social del Tribunal Suprem en una sentència que revoca una decisió del Tribunal Superior de Justícia de Cantàbria, que sí que havia considerat incrementar la quantia. Es tracta d'una dona amb tres fills que percebia un 10% de complement per maternitat de la pensió i que havia aconseguit que se li apugés fins a un 15% pel fet d'haver-ne gestat un quart, si bé aquest va néixer mort. Els magistrats han acceptat el recurs que havia presentat l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) argumentant que concedir l'augment aniria en contra de la mateixa llei general de la Seguretat Social.

"A efectes de determinar el dret al complement, així com la seva quantia, únicament es computaran els fills o filles que amb anterioritat al fet causant de la pensió corresponent haguessin nascut amb vida o haguessin sigut adoptats", indica l'article 60 de la norma, que va ser modificada el febrer de 2021 amb diverses mesures per reduir la bretxa de gènere. El Suprem remarca que en aquesta reforma es va introduir el matís "amb vida" per evitar confusions. A més, destaca que l'atenció i cura dels fills és "l'eix essencial sobre el qual pivota el reconeixement del complement, fins al punt que el vigent article 60 el nega a mares i pares que es vegin privats de la pàtria potestat per incompliment dels deures inherents, o perquè hagin sigut condemnats per exercir violència contra els fills o filles".

El tribunal també desestima que la perspectiva de gènere pugui portar a concedir la prestació, atès que es tracta d'un complement que s'aplica de la mateixa manera a dones i homes. En canvi, hi ha un vot particular a la sentència de la magistrada María Virolés, que sí que considera que s'hauria d'haver tingut en compte aquest factor per permetre l'increment de la pensió. En aquest sentit, esmenta els "desavantatges que pateix una dona en la seva carrera a causa de la maternitat". "No s'ha d'oblidar que es va produir el part després d'una gestació de nou mesos, encara que amb el desgraciat resultat del naixement d'un fill mort", afegeix.

stats