Societat 26/02/2019

El supertifó 'Wutip', el primer que arriba a màxima categoria al febrer

En els últims anys 70 anys només hi ha hagut una borrasca tan potent tan aviat en el calendari

Miquel Bernis
1 min
El supertifó Wutip en una imatge de satèl·lit / NOAA

BarcelonaEncara no hem arribat al març però l'oceà Pacífic ja ha engendrat la primera gran borrasca tropical de l'any. Es tracta del tifó 'Wutip', que ahir va arribar a ser de màxima categoria portant vents associats de més de 260 km/h. El tifó es va desenvolupar amb molta rapidesa durant el dia d'ahir.

És el primer cop en com a mínim 70 anys que al nord-oest del Pacífic una borrasca tropical arriba a la categoria màxima al mes de febrer, i històricament només n'hi ha hagut una altra que hagi assolit la categoria màxima abans en el calendari. Es tracta del tifó 'Ophelia', que va arribar a ser de categoria 5 el 13 de gener de 1958.

Segons s'ha pogut determinar amb dades per satèl·lit, la temperatura del mar a la zona se situa al voltant dels 27,5 graus, i aquesta temperatura es manté fins a uns 75 metres de profunditat. Aquest volum d'aigua força calenta hauria servit com a combustible per engendrar un tifó tan potent tan aviat en el calendari.

El 'Wutip' perdrà força els pròxims dies i no és una amenaça per a cap zona continental. Dissabte es va acostar a l'illa de Guam, on va deixar pluges d'entre 200 i 300 l/m2 segons informacions locals.

stats