Societat 06/07/2023

La societat civil illenca adverteix a Prohens: "Estarem preparats i vigilants"

Una vintena d'entitats s'han concentrat al carrer del Palau Reial per llegir un manifest en què expressen "màxima preocupació per l’acord de govern entre el Partit Popular i el partit d'extrema dreta, Vox"

2 min
L’escriptor Gabriel Janer Manila durant la lectura del manifest, aquest dijous al carrer de Palau Reial.

Palma"La societat civil estarà preparada i vigilant per plantar cara a les polítiques instigadores d'odi, a les polítiques excloents o a les polítiques contràries als drets i llibertats de les persones", han advertit una vintena d'entitats representants de la societat civil balear a Margalida Prohens, tot just abans que començàs la darrera sessió d'investidura del Govern. L'OCB, el GOB, els sindicats, el Moviment Feminista de Mallorca o Memòria de Mallorca han estat alguns dels representants que s'han concentrat aquest dijous horabaixa, al carrer del Palau Reial, per fer públic el manifest que han redactat com a resposta a l'acord de Govern entre el PP i Vox.

L'escriptor Gabriel Janer Manila, envoltat de membres de les entitats, ha estat l'encarregat de llegir el manifest, en el qual han avisat que no voldrien, "en cap cas, tornar als nivells de crispació del mandat del Govern de Bauzá; ni aquesta terra s'ho mereix, ni cap govern responsable ho hauria de permetre". Amb tot, han assegurat que "la societat civil mallorquina sabrà estar a l'altura de les circumstàncies per respondre, des de la concòrdia, però amb contundència, a qualsevol agressió que ens faci retrocedir en avanços i llibertats, assolits en 40 anys d'història democràtica".

Imatge de la lectura del manifest, aquest dijous al carrer del Palau Reial.

Entre altres coses, han lamentat "profundament, la manca de voluntat del PP d'aplicar un cordó sanitari que, per higiene democràtica, aïlli la ultradreta i la inhabiliti per condicionar les seves polítiques". En el seu manifest consideren també que "el Partit Popular s'ha decantat per una opció perversa a l'hora de garantir-se el govern i ha pactat "poder" a canvi de malbaratar drets i valors fonamentals dels ciutadans". "L'aplicació dels acords programàtics signats entre el PP i Vox amenaça de dinamitar els consensos estatutaris i fer-nos retrocedir quaranta anys. Una regressió imposada per l'extrema dreta i executada pel Partit Popular", han denunciat.

A banda d'això, han assenyalat que "resulta deplorable deixar la clau per governar les principals institucions autonòmiques, insulars i municipals en mans de qui no creu en l'autogovern i que manifesta, impúdicament, que vol retornar al centralisme dels anys més foscos de la nostra història recent". Per tot això, han apel·lat "al seny de la futura presidenta del Govern perquè garanteixi la convivència de tots els que vivim en aquesta terra".

El llistat complet d'entitats que han signat el manifest

Obra Cultural Balear, GOB, STEI-intersindical, CCOO, UGT, Alternativa Sindicat Docent, Unió Obrera Balear (UOB), Federació d'Associacions de Famílies d'Alumnes (FAPA), Federació d'Associacions de Veïns de Palma (FAV), Memòria de Mallorca, Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, Unió de Pagesos de Mallorca, Joves de Mallorca per la Llengua, Plataforma per la Llengua, Moviment Feminista de Mallorca, Fundació Gabriel Alomar, Fundacions Darder-Mascaró, Fundació Gadeso, Fundació Iniciatives del Mediterrani, Jubilats per Mallorca, Grup Blanquerna, Palma XXI i Mercat Social.

Manifest del posicionament de la societat civil de Mallorca sobre l'acord de govern PP-VOX
stats