El govern català aïlla els municipis durant deu dies després de Reis

Els grans magatzems tanquen fins al 18 de gener i el comerç no essencial durant els caps de setmana

GEMMA GARRIDO GRANGER / GERARD FAGEDA SOLER

El govern català posa el fre de mà per aturar l'acceleració epidemiològica després de Nadal. A partir del 7 de gener, just després de Reis, l'activitat comercial funcionarà sota mínims i Catalunya tornarà al confinament municipal tots els dies de la setmana per reduir la mobilitat i la interacció social. Les mesures s'allargaran com a mínim fins al 18 de gener,  quan se n'haurà de revisar l'eficàcia, però el govern català ja ha dit que no descarta prorrogar-les o endurir-les si es continua agreujant la pandèmia i empitjoren encara més els indicadors. La consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, Alba Vergés, ha confirmat que aquesta tendència a l'alça des del 6 de desembre, coincidint amb el pont de la Puríssima, així com l'efecte dels festius de Nadal, ha obligat el Procicat a acordar noves restriccions "d'elevada intensitat" per "mantenir el virus a ratlla" i reduir la pressió hospitalària i la incidència acumulada, que s'ha disparat fins als 409 diagnòstics per 100.000 habitants els últims catorze dies.

A més de desplegar restriccions a la mobilitat dins el municipi de residència, el govern català ha acordat mesures d'"aturada social". Passades les compres de Nadal i el dia de Reis, tot el comerç que no sigui essencial només podrà obrir al 30% de l'aforament els dies feiners, i els caps de setmana haurà de tancar. Els comerços de més de 400 metres quadrats i els centres comercials i grans magatzems, en canvi, queden totalment tancats durant aquests deu dies, fins al 18 de gener. "Seran deu dies per fer una nova aturada social al país", ha resumit Vergés. 

El Procicat ha decidit que les mesures a la restauració –que Vergés assegura que ja són "molt restrictives"– es mantinguin com fins ara, és a dir, amb limitació horària per servir esmorzars i dinars amb terrasses obertes i interiors al 30% de la capacitat els set dies de la setmana. També la cultura mantindrà la limitació d'aforament vigent, que permet fer les activitats en un 50% i amb un màxim d'un miler de persones si la ventilació és òptima.

Pel que fa a l'esport, tanquen els gimnasos i només s'autoritzen les activitats a l'aire lliure i les piscines amb un 50% de l'aforament. Pel que fa als centres educatius, incloses les acadèmies d'idiomes i altres formacions reglades, el curs es reprendrà l'11 de gener, tal com estava previst, però s'anul·len totes les activitats extraescolars presencials que es facin fora del grup bombolla escolar.

Excepcions per anar a classe o a la feina

El conseller d'Interior català, Miquel Sàmper, ha aclarit que tot i que les restriccions s'hagin endurit, "les excepcions" per moure's fora dels municipis seran "les mateixes que fins ara". Per tant, entre els motius que es poden adduir per superar el confinament perimetral hi ha els laborals, els educatius, els sanitaris, les actuacions davant d'òrgans judicials o la cura de persones dependents. En el cas de la mobilitat laboral, Sàmper ha demanat dur el certificat d'autoresponsabilitat i també ha recomanat portar una nòmina o un document que acrediti la relació contractual que ho avali.

Les sortides per anar  a segones residències o per visitar familiars –si no són persones dependents– estaran prohibides aquests deu dies. Les persones que tinguin reserves en hotels, cases rurals o encara siguin en segones residències podran tornar al domicili després del dia 7 i, per tant, no caldrà que avancin la tornada. "Sempre hi ha hagut l'excepció de tornar al domicili", ha concretat.

Creix la pressió als hospitals

Aquest paquet de mesures es publicarà aquest dimarts al  Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) però no entrarà en vigor fins al 7 de gener, després del dia de Reis. E l conseller Sàmper ha indicat que les noves restriccions substituiran les específiques del Ripollès i la Cerdanya, que decauen la nit del 6 al 7 de gener. Vergés ha avançat que el govern català anunciarà en les pròximes hores "noves ajudes econòmiques" als sectors afectats per les restriccions, sobretot l'activitat comercial. "No són les mesures que voldríem i ara caldrà veure si seran suficients, però necessitem abaixar el ritme de país", ha admès el secretari de Salut Pública de Catalunya, Josep Maria Argimon. 

"L'objectiu no és aturar el creixement, sinó frenar-lo", ha reconegut el facultatiu. Argimon ha explicat que cada dia es detecten un 4% més de casos i  ha anticipat que aviat se superaran els 18.000 positius setmanals en un moment en què encara s'espera l'impacte de Nadal, que augmentarà segur els contagis. Per això ha alertat que en tan sols una setmana els ingressos a les unitats de cures intensives (UCI) s'han disparat un 16% i que ara mateix hi ha un total de 2.084 persones hospitalitzades (+144 les últimes 24 hores) i 392 a l'UCI (+7). Això significa, ha dit, que un 25% dels llits convencionals i més de la meitat dels llits de crítics ja s'estan destinant a malalts de covid. 

Amb tot, Argimon ha volgut matisar que el creixement de la corba és sostingut i no exponencial com a la segona onada, a l'octubre: "Ara veiem un comportament que requereix mesures per alentir la pujada, però es tracta d'un creixement sostingut que va arrencar a principis de desembre. No és exponencial com a l'octubre".

El risc de rebrot, que mesura el potencial de creixement del coronavirus, s'ha disparat fins als 500 punts i la velocitat de propagació (R), que calcula quantes persones s'infecten a partir d'un contagi, ja arriba a l'1,27. Si la taxa supera l'1, com passa ara, l'epidèmia està en fase d'expansió. I en aquests moments cada 100 contagis generen 127 casos nous de mitjana. Un altre indicador preocupant és la taxa de positivitat de les proves fetes –un de cada deu tests dona positiu– i que el degoteig de defuncions no s'atura: en només 24 hores les funeràries han notificat 32 víctimes mortals més.

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF