Societat 22/06/2023

Els sindicats reivindiquen millores laborals per als treballadors de les escoletes privades

Els sindicats s'han concentrat davant Feipimeb per reclamar el desbloqueig de la negociació del nou conveni col·lectiu del sector

ARA Balears
2 min
Els manifestants concentrats davant la seu de Fepimeb.

PalmaUna centenar de persones, convocades per CCOO, UGT, FSIE, USO i STEI, s’han concentrat aquest dijous horabaixa davant la seu de Feipimeb per denunciar "l'immobilisme de la patronal en la negociació del conveni col·lectiu estatal d'Educació Infantil privada i reivindicar millores en els drets laborals de les treballadors". El conveni afecta els treballadors de les escoletes privades i de les de gestió indirecta (cedides pels ajuntaments).

Dilluns passat, 19 de juny, els sindicats van explicar en roda de premsa que el de les escoletes és un sector “feminitzat i precaritzat”. Afecta més de 1.000 dones que, damunt el paper, continuen cobrant menys del salari mínim interprofessional, malgrat que a la pràctica si que arriben a la remuneració mínima legal. Mentre Mallorca, Eivissa i Formentera es regeixen per aquest conveni, Menorca en té un de propi, un fet que influeix en les nòmines: una educadora subjecta al conveni menorquí cobra uns 1.428 euros, mentre que la que es regeix per l'estatal, en percep 1.028. 

Increment salarial i facilitats per a la formació

Algunes de les reivindicacions dels sindicats són que l’increment salarial demanat s’apliqui no només en funció de l'IPC, sinó també "per dignificar les retribucions". També es demana incorporar les hores lectives i no lectives, per facilitar la formació de les treballadores. La setmana vinent, entre el 26 i el 30 de juny, estan previstes aturades parcials de l’activitat de les escoletes entre les 9 h i les 9.30 h.

Feipimeb engloba la majoria de centres integrats a PIMEM. En un comunicat, la patronal ha explicat que l’associació Guarderies i Escoletes “té entre les seves prioritats poder apujar els sous dels treballadors i les treballadores”. Per fer-ho possible, ha dit que “cal el compliment de la promesa electoral del nou Govern d’ajudar els centres privats”.

Per altra banda, en el marc d’una reunió amb els representants dels sindicats, se’ls ha exposat que Feipimeb “no té cap capacitat per modificar el conveni col·lectiu estatal”. La patronal també ha carregat contra la “falta de representativitat de les pime a l’Estat”. “Aquest és un nou exemple del que passa al teixit del petit empresari i del que decideixen les grans patronals. La manifestació d’avui hauria de ser davant la CAEB, que representa associacions que han donat el vist plau” al conveni col·lectiu vigent.

stats