Societat 06/03/2018

La sindicalista republicana Aurora Picornell ja té retrat al Consell de Mallorca

Picornell, nomenada fa un any Filla Predilecta per la institució insular, és la primera dona que té un retrat al Consell

Lluís Felipe Lorenzo
2 min
La sindicalista republicana Aurora Picornell ja té retrat al Consell de Mallorca

PalmaLa sindicalista republicana i Filla Predilecta de Mallorca, Aurora Picornell, afusellada el 1937, ja té un retrat al Consell de Mallorca.

Avui capvespre, pocs minuts passats de les 18,00 hores, Picornell té un retrat obra de Sandra de Jaume, qui ha volgut "dignificar la feina i la lluita de totes les dones". Picornell és Filla Predilecta de Mallorca des del 2017, quan tots els partits polítics amb representativitat al Consell de Mallorca varen aprovar reconèixer-la amb aquesta figura després d'analitzar l'expedient instruït per Mercedes Garrido. Tot i que abans d'ella va ser nomenada també Filla Predilecta la rectora de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Montserrat Casas, la sindicalista comunista ha estat la primera dona a tenir un retrat que serà col·locat dijous al Consell de Mallorca.

L'acte l'ha obert el vicepresident del Consell de Mallorca, Jesús Jurado, qui ha destacat que és la primera dona que tendrà un retrat entre els Fills Predilectes de Mallorca. Seguidament, el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, acompanyat de Francesc Miralles, conseller de

Cultura, Patrimoni i Esports; de Jesús Jurado; de Catalina Picornell Bonet, neboda d’Aurora

Picornell, i de Sandra de Jaume, han descobert el quadre entre fortes mamballetes del públic i de tots els representants polítics.

L'emoció s'ha mantingut gràcies a les agraïdes paraules de Miquel Tortella Munaret, familiar de la sindicalista, i a l'actuació de les poetes Victòria Secall i Àngels Cardona Palmer, de la glosadora Eva Canyelles i de la guitarrista Maria Eugènia Canyelles. Les artistes varen centrar els seus poemes en la vida de la lluitadora i en la recuperació de la Memòria.

Finalment, ha tancat l'acte el president del Consell, qui ha dit que amb aquest acte "mantenim viva la memòria d'Aurora Picornell" i qui ha defensat que "la lluita feminista és una feina de cada dia que ha d'implicar tothom per aconseguir un mon que va imaginar Aurora i que li va costar la vida lluitar per ell. D'aquesta manera li donam les gràcies".

Acabat l'acte, durant més de 20 minuts, el públic es va fer fotografies amb el retrat, la família i les dones que han mantingut més viva la memòria de Picornell, que varen alçar el puny per identificar-se amb el comunisme.

Segons el doctor en Història David Ginard, Aurora Picornell és un símbol de l'esquerra de Mallorca i els seus pares ja varen desafiar el tradicionalisme evitant un nom del santoral per a la filla. "Abans que es proclamàs la Segona República, ja era la dona esquerrana més cèlebre de l’illa. El periodista i poeta Miquel Àngel Colomar la va comparar amb la màrtir liberal del segle XIX Mariana Pineda: “Duint [...] al seu espírit, les essències sublims de Mariana Pineda. Aurora Picornell, l'al·lota de nom simbòlic, és una llum única en l'atmosfera tèrbola de la nostra societat”. A 18 anys escrivia articles anticlericals i feministes". La seva filla nomia Octubrina, ànima del sindicat de sastresses i del secretariat de la dona del PCE a Mallorca "era -segons Ginard- tan estimada per l'esquerra i els demòcrates com odiada per la dreta, que la insultava". El 19 de juliol de 1936 Aurora Picornell va ser la primera dona detinguda a Mallorca pels colpistes feixistes, i la Nit de Reis del 1937 va ser afusellada a Porreres.

stats