Sicília sense morts
Societat 27/01/2023

'Sicília sense morts', de Guillem Frontera, premi Tiana Negra

L'onzè Festival de Novel·la Negra en català reconeix la trajectòria de l'escriptor arianyer

2 min
L'escriptor i periodista, Guillem Frontera

PalmaL'escriptor Guillem Frontera, col·laborador de l'ARA Balears, ha estat reconegut amb el premi Tiana Negra per Sicília sense morts, en el marc de l'onzè Festival de Novel·la Negra en català. És també un reconeixement a la trajectòria de qui acumula altres guardons com el Crítica Serra d'Or per La mort i la pluja i el Ciutat de Palma per Els carnissers. L'escriptor arianyer s'ha mostrat sorprès i agraït, perquè considera que la seva trajectòria dins l'àmbit de la novel·la negra "no és tanta".

De fet, l'autor de l'obra que retrata la corrupció mallorquina en la seva essència assegura que no era conscient d'haver escrit una novel·la negra, fins que l'editora, Maria Bohigas (Club Editor), li ho va comentar. En un principi, l'escriptor identificava la novel·la dins el marc de la ficció històrica, i no en la línia policíaca, ja que s'hi explicaven uns fets més o menys ficticis d'un moment determinat.

"El mal té identitat pròpia", assegura Guillem Frontera. La novel·lística negra a Mallorca té particularitats: conta tragèdies, assassinats o descriu comportaments psicològics que passen en aquest lloc del món. "Això, els escriptors mallorquins ho han sabut captar molt bé. Potser sí que l'estructura social i la memòria genètica d'una societat afavoreix més o menys la creació d'aquesta tipologia literària", opina l'escriptor . Després, ja pensant concretament en Sicília sense morts, Frontera afirma que "el mal a Mallorca s'expressa habitualment en forma de cobdícia i és el reflex d'un tipus de comportament sense cap mena de moral ni d'escrúpols, una moral que ens hauria abocat a la destrucció del país". La darrera novel·la de Guillem Frontera és La vida dels cossos (2019). Actualment treballa en una de nova.

Sicília sense morts, producció d'IB3

Recentment, IB3 ha emès una producció amb el mateix títol basada en la novel·la Sicília sense morts. Es tracta d'una col·laboració amb Nova Produccions i la participació de TV3, À Punt i Filmin. Rodada a Mallorca, les localitzacions barregen veritat i ficció: un dels espais de rodatge és el Consolat de Mar, seu de la presidència del Govern autonòmic, un lloc que durant un temps va estar en el punt de mira judicial arran dels casos de corrupció que es varen investigar a les Balears.

stats