Societat 25/01/2020

L'Administració ha silenciat l'explotació sexual de menors, segons un tècnic de la Fiscalia de Menors

Enrique Pérez Guerra ha denunciat que es facin "els ulls grossos" davant aquestes situacions

Ara Balears
2 min
Es dupliquen les denúncies a menors
 Per abusos sexuals

PalmaUn tècnic educador de la Fiscalia de Menors, Enrique Pérez Guerra, ha assegurat aquest dissabte en una entrevista al Telenotícies Migdia d'IB3 que l'explotació sexual de menors tutelats ha estat silenciada per l'Administració i els treballadors de les instal·lacions. "El més rendible era fer els ulls grossos perquè era un tema tabú, per conservadorisme, per no donar un mal nom al centre", ha denunciat.

A més, indica que els casos no són aïllats i que fa uns tres anys ja es van detectar connexions amb altres centres gestionats pel Govern. "Un jove fugat d'Es Pinaret va a una llar de protecció, escala el primer pis, li obren la finestra i manté relacions sexuals amb una al·lota. Després, se'n va amb tres per aquella mateixa nit anar al pis ocupa i despatxar uns quants clients", ha relatat com a exemple d'alguns dels casos que hi ha hagut als centres.

Segons el tècnic, la denúncia que va interposar la menor agredida sexualment per un grup de joves la nit de Nadal ha destapat tot aquest entramat. "Amb tot, aquest silenciament ha esdevingut un globus que s'infla més i més. Aquesta nina va punxar, sense saber-ho, aquest globus gegant", ha declarat.

Els abusos i la prostitució de menors es remunten als anys 90

Arran dels cinc acomiadaments per "conductes sexuals inapropiades" d'educadors que treballaven a centres gestionats pel Govern, IB3 també ha entrevistat Joana Molinas, una dona que va ingressar a Es Fusteret l'any 1992. "Ara i sempre hi ha hagut educadors que han abusat de menors dins les instal·lacions", afirma.

"La porta de la nostra habitació s'obria de matinada i sempre era quan hi havia el mateix educador de guàrdia", recorda Molinas. Fins i tot, arriba a esmentar el nom d'aquest treballador, Antonio. També explica que, en una de les seves fugides, va ser explotada sexualment, encara que va aconseguir fugir després de "clavar un ganivet a la mà" a l'home que la prostituïa.

La víctima indica que, anys més tard, va fer feina com a vigilant de seguretat privada a Es Pinaret i a l'estació Intermodal de Palma. En el primer cas, critica que la direcció del centre era la primera que demanava que no parlassin del tema. L'estació, per altra banda, la considera "un antre de prostitució".

stats