Societat 15/01/2022

Setmana “caòtica” a l’escola després de Nadal

L’increment de baixes entre el professorat i de contagis entre l’alumnat, a més dels canvis de protocol covid-19 compliquen el dia a dia dels centres

4 min
Infants amb la mestra en una aula.

PalmaEl conseller d’Educació, Martí March, ja va avisar que gener no seria un mes fàcil. I així ha estat. La sisena onada de covid-19 –que ha portat les Illes Balears a registrar rècords absoluts en nombre de contagis– ha complicat la tornada a les aules després de Nadal. “Caòtica” és l’adjectiu que més han emprat els membres de la comunitat educativa consultats per descriure la setmana posterior a les festes. Dilluns, la Conselleria d’Educació va informar que devers 300 professors no podien incorporar-se a causa del coronavirus i divendres ja ascendien a 835 (aproximadament el 5% de la plantilla docent). Els contagis detectats entre l’alumnat també s’han disparat fins als 4.039 casos entre infants i joves de 3 a 16 anys (el 3% de l’alumnat). Aquesta situació ha obligat Educació a ampliar la borsa de substitucions exprés per covid-19 a Infantil i Primària fins als 90 mestres i a crear-ne una altra per a Secundària i la Formació Professional, composta, per ara, per 26 professionals. Així i tot, no s’han arribat a cobrir moltes baixes i els centres educatius s’han hagut de reorganitzar per poder atendre tot l’alumnat.

“La gent està molt estressada i decebuda, ha estat una setmana molt caòtica als centres”, assegura la presidenta de l’associació de Directors i Directores d’Infantil i Primària, Joana Maria Mas. “No s’ha substituït tothom: s’han cobert tutories i poc més; estam sobrevivint com podem a una situació complicada”, afegeix. Mas critica que, amb cada pic més contagis, “relaxam cada vegada més els protocols”. I denuncia la confusió que ha creat que s’hagin canviat tres vegades en deu dies. Les modificacions han estat importants. El 4 de gener, l’Estat i les comunitats autònomes varen acordar començar el trimestre 100% presencial i no varen canviar res sobre les quarantenes. El 7 de gener, el Ministeri de Sanitat va anunciar que, a Infantil i Primària, només s’havien d’aïllar els alumnes d’una classe amb cinc positius. I aquest divendres, la Conselleria d’Educació va enviar un altre document als centres on s’obre la porta a no haver de fer quarantena encara que hi hagi cinc positius en un mateix grup.

En concret, el departament de Martí March informa que, quan en set dies o menys hi hagi cinc infeccions o més en una classe, o bé hi hagi més del 20% de l’alumnat contagiat en grups amb menys de 25 infants, “el centre educatiu informarà de la situació Educovid, que valorarà les actuacions a seguir”. Mentrestant, “els alumnes del grup afectat hauran d’acudir al centre” i es farà una “valoració individual” de cada situació. Una altra novetat important és que, per norma general, no es farà rastreig dins l’aula i els centres no hauran de comunicar a Salut el llistat de contactes estrets. “Ara ens diuen que no hem de trucar a Educovid, perquè està totalment saturat, i els hem de contactar per correu”, diu Mas. I continua: “Però Educovid tarda dies a contestar. Amb cinc positius a l’aula, quant pot passar fins que contestin?”. Pel que fa a les baixes, explica que les estan cobrint amb professors especialistes i amb els equips directius. “Jo m’he passat tota la setmana fent d’acompanyant al bus perquè també tenen problemes de baixes”, assegura el president de l’associació de Directors i Directores de Secundària, Joan Ramon Xamena. Amb tot, creu que no s’ha de “demonitzar” l’escola perquè és un espai segur, “el problema és la relaxació de defora”, sosté.

Inquietud entre les famílies

La Federació d’Associacions de Pares i Mares (FAPA) ha criticat la manca d’informació “clara i unificada” respecte dels nous protocols d’actuació davant el covid-19. “Cal explicar les dades que justifiquen els canvis, no dubtam que existeixin, però la incertesa genera una gran inquietud, tant entre les famílies com entre els docents”, han assenyalat. Quant a la ventilació, asseguren que els filtres HEPA, que havien de permetre tancar més les finestres i evitar que els estudiants passin fred a l’hivern, encara no han arribat. Aquest fet el corrobora una enquesta del sindicat ANPE, que han respost 700 docents de les quatre illes. Una de les conclusions és que el 93% afirma que no disposen de filtres de purificació de l’aire. Tant ells com la resta de sindicats critiquen que la Conselleria hagi publicat el protocol d’actuació abans de reunir-se amb ells.

“Vàrem demanar la reunió el 13 de desembre per començar a activar algun protocol que pogués servir davant l’increment de contagis que en aquell moment ja teníem, i ara estam encara pitjor”, sosté el portaveu de l’STEI, Cosme Orell. Afirma que “hi ha moltíssima indignació” i opina que el protocol és lax i “no atura res”. En el mateix sentit s’expressen fonts d’Alternativa Sindicat: “Amb la norma dels cinc contagis es facilita massa l’expansió del virus, i més amb les ràtios elevades”. Per part de UOB Ensenyament sostenen que, “amb la facilitat de contagi de la variant òmicron, no entenem com, des del punt de vista sanitari, s’ha pres aquesta decisió”, referint-se a limitar la quarantena a quan hi hagi cinc infeccions.  

“Tenim casos que ens venen de les vacances de Nadal”, va afirmar Martí March divendres davant els mitjans de comunicació, però va matisar que “la proporció és molt baixa” si es compara amb el total de l’alumnat de les Illes. Per acabar, va assegurar que han creat un gabinet de coordinació amb Inspecció, Planificació i Personal Docent que es reuneix cada dia “per tal d’avaluar la situació i veure quines respostes noves podem donar”.

stats