Societat 24/02/2021

El Servei de Salut va gastar 144 milions d'euros en la gestió de la pandèmia el 2020

El director general Manuel Palomino ha assegurat que estan treballant amb els sindicats el plus covid-19 per als sanitaris

2 min
Residents de sa Pobla es fan la prova de covid-19

PalmaLa pandèmia va suposar una despesa de 144 milions d'euros per al Servei de Salut l'any 2020, segons ha informat aquest dimecres el director general de Gestió i Pressupostos de l'IB-Salut, Manuel Palomino, en comissió parlamentària. D'aquest import, el major cost va ser destinat al material sanitari (98 milions d'euros), a recursos humans (34 milions) i a equipar instal·lacions i infraestructures, com ara els hotels medicalitzats o els cribratges massius (10 milions).

Palomino ha detallat que al llarg de l'any passat es va augmentar un 5% el personal contractat a jornada completa respecte de l'any anterior per tal de reforçar el sistema sanitari. El perfil ha estat de professionals que treballen a primera línia de covid-19, com ara infermeria, auxiliars i zeladors. Si es compara amb el 2015, hi ha 1.763 més professionals contractats, 750 dels quals són per la pandèmia.

Pel que fa al material, ha destacat que, malgrat que al principi es va comprar a la Xina perquè eren els grans productors, després es va començar a comprar a productors locals (per un valor total de 319.674 euros) i empreses importadores (231.500 euros). Per fer-ho, es va convocar un concurs en què es van presentar 64 empreses.

En global, la despesa de l'IB-Salut va ser de 1.872 milions d'euros aproximadament, 166,4 milions més que el 2019. I "aquest 2021 es manté una tendència molt similar" perquè continua la pandèmia. En aquest punt, el director general ha subratllat que caldrà afegir-hi "el cost de no haver fet activitat ordinària que haurem de recuperar".

Malgrat l'impacte del coronavirus, Palomino ha assegurat que s'ha reduït: mentre que el 2019 es va tancar amb un deute de 149 milions d'euros, per a l'any següent aquest import s'ha reduït fins als 105 euros. "Això ens ha permès no castigar la gent que treballa amb nosaltres" i reduir el temps de pagament. Aquest fet ha estat possible gràcies "a l'aportació extraordinària d'Hisenda", ha apuntat.

Plus covid-19, en negociació

Durant el temps de rèplica, tots els grups de l'oposició –PP, Vox, Ciutadans i El Pi– han criticat que s'hagi congelat el sou dels professionals sanitaris. Palomino ha assegurat que s'està treballant amb els sindicats per aquest plus covid-19. "Ens seim tots els divendres, continuam treballant i tenim confiança", ha assenyalat.

Preguntat per la polèmica que varen generar en el seu moment (al maig) les declaracions en què afirmava que no havia faltat material sanitari, ha aclarit que "em vaig equivocar en fer una exposició tècnica, vaig dir que no s'havia trencat l'estoc". "Hi ha hagut angoixa per falta de material. La racionalitat de l'ús va ser tan gran que va generar sensació de falta –que n'hi havia– i, gràcies a això, vam poder arribar", ha reblat.

Els grups polítics també han preguntat pel pressupost del 2021, i si li semblava suficient. En aquest punt, el director general ha respost que "no, però és gestionable". A més, ha recordat que la partida de Sanitat suposa més del 40% dels pressupostos del Govern balear, "arribam a la mitjana de l'Estat i això és una bona notícia".

stats