Societat 13/12/2019

El servei de radioteràpia de Menorca ha atès 400 persones en els dos primers anys

Els tractaments oncològics han evitat uns dos mil desplaçaments a Mallorca

Ivan Martin
2 min
La radioteràpia ha suposat una millora substancial en la qualitat de vida dels malalts de càncer.

MAÓEl servei de radioteràpia oncològica de l'hospital Mateu Orfila de Maó ha atès un total de 399 persones en més de 8.000 sessions durant els dos primers anys d'ençà que es va posar en funcionament l'11 de desembre de 2017. Es tracta d'una xifra que duplica les previsions inicials. A més, segons destaca la consellera de Salut del Govern balear, els gairebé 400 tractaments han evitat uns dos mil desplaçaments a Mallorca.

En aquest sentit, gràcies al fet de poder rebre tractament a Menorca, els pacients més joves han pogut mantenir l'activitat laboral, circumstància que no hauria estat possible si s'haguessin hagut de traslladar per rebre atenció oncològica. També s'ha remarcat des de l'IB-Salut la importància del servei en l'àmbit familiar, ja que minimitza l'impacte en l'organització dels pares i mares que no podien acompanyar els fills a escola o a les activitats extraescolars. D'altra banda, els pacients més ancians han pogut quedar a casa durant el tractament i acudir al servei de radioteràpia amb algun familiar o amb transport sanitari col·lectiu. En la majoria dels casos, els tractaments amb finalitats curatives duren entre 4 i 8 setmanes, i entre 1 i 10 sessions en els casos de pal·liatius. S'administren diàriament, de dilluns a divendres, en sessions de 10 minuts de durada.

Un 25% dels tractaments (100) correspon a pacients amb càncer de mama i gairebé un altre 25% (92) als de pròstata. Destaca l'elevat nombre de pal·liatius (97) per millorar símptomes com el dolor o la sagnia a causa d'un tumor. També s'han tractat 19 persones amb càncer de pulmó, 13 de recte, 8 de ginecològic, 9 amb limfoma i 31 d'otorrinolaringologia, i 30 pacients han rebut altres tipus d'atenció. El servei de radioteràpia, executat pel grup Policlínica Miramar i el Grup Juaneda, està format per una doctora especialista, una radiofísica hospitalària, dos tècnics de radioteràpia, un tècnic de radiodiagnòstic, una infermera i una auxiliar administrativa.

stats