Societat 29/08/2018

Cada 10 segons mor una persona al món per culpa de l'alcohol

Projecte Home Balears, que enguany compleix 31 anys, fa una crida a les institucions públiques perquè passin de la preocupació a l'ocupació

Juanmi Mas
2 min
Cada 10 segons mor una persona al món per culpa de l'alcohol

PalmaProjecte Home Balears compleix 31 anys de vida a les Balears però tampoc no seria cap mentida dir que "són 32 anys d'ençà que es va fer la primera reunió per a la creació del PHB", com explica Bartomeu Català, president de les tres fundacions.

Projecte Home Balears comparteix amb la societat i les institucions balears la seva preocupació pels efectes negatius i els problemes generats pel consum d'alcohol. L'alcohol està fortament instaurat a la nostra societat i està vinculat a la cultura, les tradicions, etc. Això podria implicar una baixa percepció de la perillositat, que pot conduir a problemes greus de tipus sanitari, judicial, econòmic, etc. Però la realitat s'acaba imposant i cada vegada som més conscients dels efectes negatius del consum d'alcohol.

A Projecte Home Balears tenen molt present totes aquestes preocupacions socials i institucionals i els donen resposta des de l'àmbit d'intervenció, no només amb el tractament de l'addicció sinó també "estam preparats i capacitats per donar-hi resposta des de la prevenció laboral, escolar i comunitària", comenta Jesús Mullor, president executiu de Projecte Home Balears. "Necessitam tenir el suport i la col·laboració de les mateixes entitats públiques i privades amb les quals compartim aquestes preocupacions", explica.

Cada any, 3,3 milions de persones moren al món per problemes de salut relacionats amb el consum nociu d'alcohol. Això implica que cada 10 segons mor alguna persona per aquesta causa. És un factor causal de més de 200 malalties (cardiovasculars, hepàtiques, càncer, diabetis), a més de trastorns mentals, depressió, ansietat, trastorns cognitius i comportaments, així com traumatismes.

Segons la DGT, l'alcohol està implicat en un 25% dels accidents de trànsit. El 2016, més de 100.000 conductors varen donar positiu en els controls d'alcohol i segons la memòria de l'Institut Nacional de Toxicologia, el 43% dels 589 conductors morts i analitzats per aquest organisme tenien presència d'alcohol a la sang.

En aquest sentit, Carmen Jiménez, doctora del programa Ítaca de Projecte Home Balears considera que una persona és alcohòlica "quan se sent malament amb la falta d'aquesta substància psicoactiva". Quant a les dades de les persones ateses en el programa pel tractament de l'alcoholisme, de les 433 persones que hi han acudit, 136 ja han aconseguit l'alta terapèutica (31.4%). "Això vol dir que les 68,6 restants encara estan dins el procés i de les que l'han abandonat sabem per experiència que la gran majoria hi tornen", assenyala la doctora Jiménez.

stats