Societat 12/02/2020

Segona denúncia per falsificació de documents per part d'infermers aspirants a la borsa de l'IB-Salut

Sis sanitaris més se sumen als 12 que ja varen acudir a la Fiscalia per advertir que centenars de persones presentaven treballs científics que no havien fet

Alba Tarragó
3 min
Un estudi qüestiona l’adjudicació de quasi un milió d’euros en contractes de l’IB-Salut

PalmaUn grup de sis infermers de l'Hospital Son Espases ha tornat a denunciar davant la Fiscalia de les Illes Balears un delicte de "falsedat documental" que podrien haver comès un "un nombre indeterminat i important" d'aspirants a la borsa de l'IB-Salut. Aquest mateix document ja va ser remès a la Fiscalia el 3 de febrer per 12 sanitaris, que denunciaven que un gran nombre de persones havia presentat "pòsters" –treballs científics de rang inferior a l'article– en els quals no havien participat.

Un dels infermers que va signar la primera denúncia, Francisco de Asís Merchán, assegura que entre un 15% i un 20% dels treballadors ha obtingut punts a la borsa de l'IB-Salut gràcies a aquests treballs sense ser-ne els autors. En concret, parla de centenars de sanitaris implicats.

Els anomenats pòsters es presenten amb motiu dels congressos científics que, segons Merchán, solen organitzar universitats, sindicats o hospitals públics. Amb aquests, s'aconsegueixen punts de formació, amb els quals se'n poden obtenir fins a 40, del total de 100 –aproximadament– que es poden obtenir a la borsa. La resta dels punts corresponen a l'experiència laboral i a altres mèrits, com ara el nivell del català.

Tot i això, aquest infermer assegura que els darrers anys "s'han creat pseudoempreses que creen congressos virtuals en els quals s'admeten tots els pòsters com a vàlids i permeten obtenir els punts". A més, fins a quatre persones poden signar els treballs i, així, obtenir la mateixa puntuació. Arran d'aquests casos, s'han detectat treballadors que han presentat fins a 100 pòsters en menys d'un any, fet que els 12 denunciants consideraren "sospitós", atès el "volum de feina que suposa".

"Aquesta mateixa gent ha reconegut que s'ha descarregat guies clíniques i que han copiat protocols per fer quatre pòsters", explica el sanitari, qui indica que per a cada un "es necessiten entre 8 i 10 mesos". Les empreses que es dediquen a fer congressos virtuals, explica, "cobren entre 30 i 40 euros per inscripció i aconsegueixen unes 3.000 persones per edició, les quals poden arribar a set per any". Malgrat tot, considera que "la responsabilitat és del comitè científic, que té l'obligació de comprovar els pòsters".

L'IB-Salut se'n treu la responsabilitat

Davant la primera denúncia, el Servei de Salut de les Illes Balears defensà que és "molt difícil" comprovar l'origen de tots els documents que els treballadors lliuren a la borsa amb la intenció d'obtenir punts. Segons l'IB-Salut, aquesta xifra total pot ascendir al mig milió d'arxius, entre les prop de 4.000 persones que en presenten.

En aquest sentit, fonts del servei indiquen que no tenen competències per "investigar" els casos de falsedat documental i que tampoc poden dir que "els documents que han estat acreditats per una entitat són falsos", atès que no és la seva responsabilitat. "Si hi ha una empresa que està fent les coses malament sota el paraigua d'una entitat acreditada i oficial nosaltres no ho podem investigar, no entra en les nostres competències", insisteixen fonts de l'organisme.

El Servei de Salut puntualitza que qui es dedica a establir les entitats que poden acreditar aquests documents és la Direcció General de Recerca en Salut, Formació i Acreditació, que depèn de la Conselleria de Salut. Aquest departament puntualitza que el requisit que demanen a les entitats per acceptar qualsevol certificat de formació continuada –en la qual s'inclou la presentació de pòsters a congressos– és que aquestes "fixin la formació com un dels objectius principals de la seva activitat".

Malgrat que l'IB-Salut reconeix que els 12 denunciants varen acudir al departament de recursos humans per informar d'aquests casos, indiquen que si ells haguessin detectat qualsevol sospita, l'haurien traslladat a la Fiscalia. Ara, diuen, cal veure "si la Fiscalia veu indicis que s'hagi comès un delicte". Per la seva banda, informa el Servei de Salut, només han detectat dos casos de falsedat documental, cap dels quals està relacionat amb els pòsters.

stats