Societat 03/02/2020

Denuncien que centenars d'infermers han falsejat treballs científics per accedir a la borsa de l'IB-Salut

12 sanitaris han acudit a Fiscalia per alertar d'aquests fets, que podrien afectar un 20% de la plantilla

Alba Tarragó
2 min
Imatge d'arxiu

PalmaUn grup de 12 infermers de l'hospital Son Espases ha presentat aquest dilluns una denúncia davant la Fiscalia de les Illes Balears pel "delicte de falsedat documental" que podrien haver comès "centenars de sanitaris" en presentar "pòsters" –treballs científics de rang inferior a l'article– en els quals no havien participat. Un dels denunciants, Francisco de Asís Merchán, assegura que entre un 15% i un 20% dels treballadors ha obtingut punts a la borsa de l'IB-Salut gràcies a aquests treballs dels quals no són autors.

El Servei de Salut de la Conselleria respon, per la seva banda, que "si es demostra que un candidat ha falsejat documents serà exclòs de les borses durant un període de tres anys, en què no podrà registrar-se en cap borsa". Fonts de l'IB-Salut diuen que "ho recullen els acords de borsa en la mesa sectorial".

Els anomenats pòsters es presenten amb motiu dels congressos científics que, segons Merchán, solen organitzar universitats, sindicats o hospitals públics. Amb aquests, s'aconsegueixen punts de formació, amb els quals se'n poden obtenir fins a 40, del total de 100 –aproximadament– que es poden obtenir a la borsa. La resta dels punts corresponen a l'experiència laboral i a altres mèrits, com ara el nivell del català.

Tot i això, aquest infermer assegura que els darrers anys "s'han creat pseudoempreses que creen congressos virtuals en els quals s'admeten tots els pòsters com a vàlids i permeten obtenir els punts". A més, fins a quatre persones poden signar els treballs i, així, obtenir la mateixa puntuació. Arran d'aquests casos, s'han detectat treballadors que han presentat fins a 100 'pòsters' en menys d'un any, fet que els 12 denunciants consideren "sospitós", atès el "volum de feina que suposa".

"Aquesta mateixa gent ha reconegut que s'ha descarregat guies clíniques i que han copiat protocols per fer quatre pòsters", explica el sanitari, qui indica que per a cada un "es necessiten entre 8 i 10 mesos". Les empreses que es dediquen a fer congressos virtuals, explica, "cobren entre 30 i 40 euros per inscripció i aconsegueixen unes 3.000 persones per edició, les quals poden arribar a set per any". Malgrat tot, considera que "la responsabilitat és del comitè científic, que té l'obligació de comprovar els pòsters".

L'infermer insisteix que el 2018 ja varen posar en coneixement de l'IB-Salut aquest "frau" i que des d'aleshores no s'hi ha fet res. Fins i tot, afegeix, "aquesta qüestió es va tractar a la mesa sectorial amb els sindicats". Per això, "no poden al·legar que no coneixien el problema". Les conseqüències, destaca Merchán, les pateix el pacient, atès que els professionals que aconsegueixen una plaça és gràcies a la puntuació dels pòsters i no de l'experiència.

stats