Societat 04/02/2020

L'IB-Salut defensa que és "molt difícil" comprovar l'origen de tots els documents que es presenten a la borsa

El Servei de Salut indica que no tenen competències per "investigar" els casos de falsedat documental denunciats per 12 infermers aquest dilluns

Alba Tarragó
2 min
Imatge d'arxiu ARA Balears.

PalmaEl Servei de Salut de les Illes Balears defensa que és "molt difícil" comprovar l'origen de tots els documents que els treballadors lliuren a la borsa amb la intenció d'obtenir punts, atès que la xifra total pot ascendir al mig milió d'arxius, entre les prop de 4.000 persones que en presenten. En aquest sentit, fonts de l'IB-Salut indiquen que no tenen competències per "investigar" els casos de falsedat documental denunciats per un grup de 12 treballadors de Son Espases aquest dilluns.

Davant la denúncia interposada a la Fiscalia de les Illes Balears pels casos "d'un nombre indeterminat" d'infermers que han aconseguit, presumptament, punts a la borsa gràcies a 'pòsters' –treballs acadèmics de rang inferior a l'article científic– dels quals no són autors, l'IB-Salut se'n treu la responsabilitat. Fonts del servei asseguren que no poden dir que "els documents que han estat acreditats per una entitat són falsos", atès que no és la seva responsabilitat.

Segons un dels denunciants, Francisco Merchán, els darrers anys "s'han creat pseudoempreses que creen congressos virtuals en els quals s'admeten tots els pòsters com a vàlids i permeten obtenir els punts". Les companyies que es dediquen a fer congressos virtuals, explica, "cobren entre 30 i 40 euros per inscripció i aconsegueixen unes 3.000 persones per edició, les quals poden arribar a set per any".

"Si hi ha una empresa que està fent les coses malament sota el paraigua d'una entitat acreditada i oficial, nosaltres no ho podem investigar, no enra en les nostres competències", insisteixen fonts de l'organisme. Ara bé, "si l'IB-Salut rep algun document que genera alguna mena de sospita, ho notifica a Fiscalia i, a més, penalitza el treballador amb tres anys apartat de qualsevol borsa d'aquesta especialitat", afegeixen.

El Servei de Salut puntualitza que qui es dedica a establir les entitats que poden acreditar aquests documents és la Direcció General de Recerca en Salut, Formació i Acreditació, que depèn de la Conselleria de Salut. Aquest departament puntualitza que el requisit que demanen a les entitats per acceptar qualsevol certificat de formació continuada –en la qual s'inclou la presentació de pòsters a congressos– és que aquestes "fixin la formació com un dels objectius principals de la seva activitat".

Malgrat que l'IBSalut reconeix que els 12 denunciants van acudir al departament recursos humans per informar d'aquests casos, indiquen que si ells haguessin detectat qualsevol sospita, la traslladarien a la Fiscalia. Ara, diuen, cal veure "si la Fiscalia veu indicis que s'hagi comès un delicte". En aquest cas, sí que es podria "començar a fer alguna cosa", perquè es podria "acreditar que hi ha hagut una falsedat". Per la seva banda, informa el Servei de Salut, només han detectat dos casos de falsedat documental, dels quals cap està relacionat amb els anomenats pòsters.

stats