Societat 08/01/2024

El segon trimestre escolar comença amb normalitat, però "els pares duen nins malalts, com sempre"

Directors de centres asseguren que han faltat a classes alumnes i algun professor, però en pocs casos a causa de la grip

2 min
Una aula d'una escola catalana, en una imatge d'arxiu

PalmaEl segon trimestre ha començat amb normalitat i sense "cap incidència rellevant", informa la Conselleria d'Educació. Malgrat la situació sanitària per la incidència dels virus respiratoris, avui, en el primer dia de trimestre, els centres educatius no han registrat valors inusuals d'absències d'alumnes i professors per motius sanitaris. Ara bé, algunes escoles sí que han patit els efectes de l'allargament voluntari de les vacances per part de les famílies: "Ens falten set o vuit alumnes per aula. En algunes classes més i en algunes menys", assenyala Marilena Suau, directora del CEIP Cas Saboners. De professors, n'hi falten dos. Però cap per grip o malaltia respiratòria.

A altres centres han faltat pocs o cap alumne. "Tots hem tornat a classe", diu Lluna Alacid, directora del CEIP El Terreno. I situacions semblants s'han viscut al CEIP el Puig de Lloseta, amb "un parell d'alumnes absents per temes de viatges, però res extraordinari". Ell mateix explica que han anat a escola nins i nines malalts, "com passa sempre" i ignorant, per tant, les recomanacions que varen fer la setmana passada Educació i Salut. Al CEIP Guillem Fronters Pascual també pateixen els efectes de les vacances prolongades i no han anat a classe una dotzena d'alumnes per aquest motiu. Pel que fa als mestres, s'han registrat dues absències per baixa "que la Conselleria ha cobert amb les places de substitució urgent", diu la seva directora, Poli Sansó.

Pel que fa als instituts, a l'IES Porreres han faltat 25 alumnes de 580, assegura el director Joan Ramon Xamena. "Però molts no sabem si és per malaltia o perquè encara no han tornat de viatge", explica. També al Pla, a l'IES Sineu no han anat a classe 30 estudiants de 1.100, unes xifres que també se situen "dins la normalitat", exposa el director Rafel Crespí.

Com ja s'ha recordat, la setmana passada Salut i Educació varen enviar als centres per fer recomanacions sanitàries a les famílies davant la tornada a les aules. Ambdues conselleries fan menció a mesures de prevenció com "emprar mocadors d'un sol ús per contenir les secrecions i després llençar-los a la paperera" o no dur els nins i nines a l'escola si tenen símptomes –sobretot, febre–, a més d'insistir en la importància de vacunar-los contra la grip infantil. També demanen la desinfecció i la neteja dels espais abans de fer-hi determinades activitats; procurar una ventilació adequada d'espais tancats en la mesura que sigui possible; recordar la importància de la neteja contínua de mans amb aigua i sabó o solució hidroalcohòlica i cobrir-se el nas i la boca en tossir o esternudar. Addicionalment demanen evitar compartir objectes personals; la cura específica d'àrees recreatives i fonts d'aigua.

Contraris a la mascareta

En aquest context, hi ha una mesura que, malgrat que no està, de moment, sobre la taula i que queda supeditada a la decisió de Salut, segons confirma la Conselleria d'Educació, és recuperar les mascaretes als centres educatius. Cap dels directors i directores consultats està a favor de la mesura. "Trob que s'haurien de dur sols en cas de malaltia. S'ha comprovat que té efectes col·laterals pedagògicament. Especialment en alumnat de menor edat i nouvinguts que aprenen les noves llengües", assenyala Alacid.

stats