Societat 05/07/2021

Santiago i Oltra defensen la inversió en serveis socials com una eina de "redistribució de la riquesa"

Les conselleres han participat aquest dilluns horabaixa en una mesa de la Cimera entre les Illes Balears i el País Valencià

2 min
La consellera balear d’Afers Socials, Fina Santiago, i la consellera valenciana d’Igualtat, Mònica Oltra.

Palma"Els serveis socials són serveis de redistribució de la riquesa", ha reivindicat aquest dilluns la consellera d'Afer Socials i Esports del Govern balear, Fina Santiago, qui ha participat amb la consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives del País Valencià, Mònica Oltra, en una mesa sobre la resposta social a la crisi del covid-19. Ho han fet amb motiu de la Cimera entre les Illes Balears i el País Valencià, que té lloc els dies 5 i 6 de juliol a Palma.

Oltra, per part seva, ha defensat que els entorns més liberals tendeixen a qualificar la inversió en serveis socials de "despesa", però que té "molt de retorn fiscal". Sigui com sigui, "és una obligació política i moral que ningú quedi pel camí", ha assenyalat la vicepresidenta de la Generalitat valenciana. A més, la consellera ha esmentat un estudi de la Universitat de València que revela que "arribant als 200 milions d'euros d'inversió en renda valenciana, hi havia un retorn de 400 milions d'euros, és a dir, es multiplica".

Juntament amb això, Oltra ha definit els serveis socials en tres paraules: "criar, cuidar i curar", tasques que tenen un valor afegit pel fet de no ser "deslocalitzables". "Són llocs de treball que es generen en el terreny, no són deslocalitzables i aspiram que siguin ben remunerades", ha afegit la consellera valenciana. Per tot això, ha destacat que és important que "la gent assumeixi que els drets socials són tan importants com els de la salut o de l'educació" i que cal anar cap a un "model de la desinstitucionalització" per "intentar atendre la gent a casa tant de temps com sigui possible".

Pel que fa a la gestió de la crisi derivada de la pandèmia, Fina Santiago ha subratllat la importància de la "descentralització: que les comunitats autònomes poguessin prendre decisions ha estat essencial". La consellera ha recordat que aquesta ha estat una crisi diferent de la dels anys 2008 i 2009, però "més brusca, que ha obligat els governs a actuar de manera molt ràpida". En aquest sentit, ha defensat que "la figura dels decrets ha estat una figura essencial", tot i que de vegades "s'ha criticat perquè se n'ha abusat".

Augment de la immigració

Les dues conselleres també han conversat sobre la col·laboració publicoprivada i s'hi han mostrat a favor, però principalment amb el tercer sector. "Els fons europeus no es poden convertir en una desviació a les grans mercantils", hi ha insistit Oltra, qui considera que "s'ha de defensar el bé comú". "Defensam molt la concertació amb el tercer sector i públic", ha afirmat Santiago.

Finalment, la consellera balear d'Afers Socials ha incidit en els efectes que ha tingut la pandèmia en els joves: "Són un col·lectiu que ha patit dues crisis". Per això, ha manifestat que un altre dels aspectes que ha sorgit arran del coronavirus ha estat la salut mental, en la qual fa falta "destinar més recursos" per tal de "fer societats més resilients". Uns altres dels reptes que Santiago s'ha plantejat ha estat el d'"incrementar la teleassistència" en els serveis socials, lluitar contra l'"escletxa digital" i tenir en compte "la perspectiva de gènere". A més, ha advertit que "la immigració augmentarà" i que, davant això, "necessitarem instruments de l'Estat".

stats