Societat 06/04/2021

El Govern preveu una davallada en la recaptació de fons amb la casella solidària

Fina Santiago ha tornat a demanar al govern espanyol que tot el fons es quedi a la comunitat autònoma

ARA Balears
2 min
Un dels punts de repartiment d'aliments de Càritas.

PalmaLa pandèmia també impactarà negativament al fons que es recull gràcies a la casella solidària del 0,7% de l'IRPF. La consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, ha dit que la previsió és que "la recaptació serà més baixa" a causa de la crisi econòmica i que, en aquest context, "és més necessari que mai marcar la casella". "Fer-ho contribueix a fer que entitats puguin gestionar programes per a persones més vulnerables sense que això suposi per al contribuent cap canvi ni cap increment en la seva declaració", ha afegit.

Enguany, la Conselleria i el Tercer Sector han pogut gestionar un centenar de projectes destinats als col·lectius més vulnerables amb els 4,6 milions d'euros que s'aconseguiren amb les declaracions de la renda del 2020. L'objectiu d'enguany és "almenys arribar a aquesta xifra", ha dit la consellera. No ha concretat quantes persones marcaren la casella l'any passat, però ha assegurat que el percentatge "és molt alt".

Des de 2017, any en què el Govern balear comença a gestionar aquests fons, s'han finançat 379 iniciatives per valor de 19,3 milions d'euros. Per una banda, es financen projectes d'inclusió i integració social i, per altra banda, s'actualitzen els equipaments informàtics i tecnològics i la flota automobilística de les entitats.

La consellera ha tornat a emanar que la totalitat del que aporten els contribuents illencs es quedi a la comunitat autònoma perquè "encara són lluny de gestionar tot el que es recapta". De fet, l'any passat es varen aconseguir 9,5 milions, i finalment només es queden a l'Arxipèlag 4,6 milions. La resta ho distribueix el govern espanyol a altres comunitats pel principi de solidaritat.

"Sempre és necessari, però aquest any més que mai", ha defensat la presidenta del Tercer Sector, Sonia Castro. Ha recordat que han augmentat el nombre de persones en situació d'emergència social i "hi ha molta població que abans no era destinatària d'aquests projectes i arran de la pandèmia sí que n'és".

stats