Eleccions al Parlament

Sánchez, sobre l'anunci de Puigdemont: "És la tercera vegada que es presenta"

El president espanyol es mostra convençut que els catalans volen "passar pàgina" mentre el PP acusa els socialistes de "ressuscitar" el Procés

ARA
3 min
Pedro Sánchez, durant la trobada de líders de la Unió Europea d'aquest divendres a Brussel·les

BarcelonaEl president espanyol, Pedro Sánchez, ha decidit no fer la bola grossa amb l'anunci de la candidatura de Carles Puigdemont a les eleccions del 12 de maig. Preguntat un dia després per la decisió que l'expresident i líder de Junts va fer pública aquest dijous a Elna, el socialista ha restat importància a l'impacte que això pot tenir en els comicis catalans. "És la tercera vegada que es presenta", ha dit en declaracions des de Brussel·les, i s'ha mostrat convençut que "la ciutadania catalana el que vol és passar pàgina" del Procés.

Si Puigdemont va parlar de "restituir" la presidència de la Generalitat destituïda a cop de 155, Sánchez ha afirmat que estem en un "temps nou" i ha presentat la cita a les urnes com una "disjuntiva": "Que Catalunya miri endavant o que miri enrere". En aquest sentit, ha tret pit de la victòria clara que el baròmetre del CEO publicat aquest dijous donava al PSC i fins i tot ha anat més enllà: "Crec que Salvador Illa guanyarà per un ampli marge, inclús més del que diuen aquests estudis demoscòpics".

A parer de Sánchez, els catalans volen un president que "uneixi i serveixi el conjunt de la ciutadania", adduint a un dels lemes que ja està brandant el PSC en precampanya. "Tenir un president que es dediqui a les coses [...], a unir i servir la ciutadania per enfortir els serveis públics", ha afegit. No s'ha estat, en aquest sentit, de fer referència a un reforç de l'autogovern, en la línia del que va prometre el cap de setmana passat per a Catalunya en cas que Illa aconsegueixi fer el salt a la Generalitat.

Mentre Sánchez ha tret ferro al nou rival dels socialistes catalans a les urnes, el PP ha intentat treure'n tot el suc possible per desgastar el president espanyol. La secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha afirmat que Puigdemont "es burla" de Sánchez amb la seva candidatura al 12-M: "El govern [espanyol] ens diu que l'amnistia és convivència, i ell promet tornar a saltar-se la llei i violar la Constitució. No és girar full, és tornar a la casella de sortida", ha escrit en un missatge a X.

La dirigent popular ha afirmat, amb tot, que el PSC "no frenarà cap Procés, sinó que el ressuscita", una idea –aquesta última– que també va defensar aquests dijous el líder popular, Alberto Núñez Feijóo, poc després de la conferència del líder de Junts. "Avui es fa evident que el PSC no frenarà cap Procés, sinó que el ressuscita", va denunciar el líder conservador, agafant-se a la primera reacció d'Illa, que va dir que els socialistes catalans continuaran treballant per "passar pàgina". El mateix concepte que ha utilitzat novament aquest divendres Sánchez.

El reguitzell de crítiques dels populars, assetjats pel cas que afecta la parella d'Isabel Díaz Ayuso, no s'ha aturat aquí. El vicesecretari de Coordinació Autonòmica, Local i Anàlisi Electoral del PP, Elías Bendodo, ha arribat a afirmar que el possible retorn a Espanya de Puigdemont suposa "un nou desafiament" al constitucionalisme.

La reacció de socialistes i populars ha arribat l'endemà de la conferència de l'expresident a Elna, però aquest mateix dijous ja la va valorar Esquerra. Els republicans van rebutjar l'oferta de llista unitària que va llançar Puigdemont perquè consideren que anava embolcallada de retrets i van instar Junts a aclarir si investiran Pere Aragonès si ERC queda per davant a les eleccions.

stats