Societat 16/12/2021

Salut avisa que el sistema sanitari patirà "una pressió important" després de Nadal

El pic de la sisena onada arribarà a mitjan gener, segons Javier Arranz

2 min
Gent caminant per Palma.

PalmaLa corba de contagis continua enfilant-se a les Balears i "continuarà pujant", ha advertit aquest dijous el portaveu del Comitè Autonòmic de Malalties Infeccioses, Javier Arranz. "Fins on arribarà aquesta xifra és responsabilitat nostra", ha afegit. Preveu que el pic de l'onada arribi a mitjan gener i provoqui una "pressió important" en el sistema sanitari. El portaveu ha subratllat que "les xifres no són bones" per arribar a Nadal i ha demanat que, sobretot per les festes, es compleixin les mesures de protecció.

"La fatiga pandèmica l'hem de canviar per adaptació pandèmica; ens toca adaptar-nos-hi com a individus i com a espècie", ha defensat Arranz. També s'ha referit a la variant òmicron, que representa menys de l'1% dels contagis a la comunitat, però "això canviarà". "És un factor que ens preocupa, perquè podria ser responsable d'un nombre de casos importants", ha afirmat, i ha afegit que "sembla que no té més virulència que les altres variants".

Ara com ara, la comunitat registra una incidència acumulada de contagis de 570 casos per 100.000 habitants i se situa en risc molt alt per transmissió del virus. Menorca és l'illa amb la taxa més alta (711 casos), seguida de Mallorca (592), Eivissa (394) i Formentera (84). La taxa de positivitat en les proves diagnòstiques a set dies (l'11,8%) quadruplica el llindar del 3%, a partir del qual es considera que els contagis estan descontrolats.

750 contagis nous

En un dia, s'han detectat 750 contagis nous a l'Arxipèlag: 613 a Mallorca, 59 a Menorca, 73 a Eivissa i 5 a Formentera. Pel que fa als hospitals, hi continuen augmentant els ingressos. Actualment, hi ha 229 pacients infectats a planta (15 més que ahir) i 45 a l'UCI (quatre més). Les unitats de cures intensives estan en risc mitjà, amb el 13,2% dels llits destinats a malalts de covid-19 ocupats.

stats