Societat 28/05/2021

Salut ha notificat dos casos de trombosi en persones vacunades contra el covid-19 a les Balears

La directora general de Salut Pública, Maria Antònia Font, ha dit que no han estat de la tipologia més greu

2 min
Una infermera vacuna contra el coronavirus una dona a Son Dureta.

PalmaLa Conselleria de Salut ha notificat al Ministeri de Sanitat dos casos de trombosis en persones vacunades a les Balears des que va començar la campanya de vacunació, segons ha informat la directora general de Salut Pública, Maria Antònia Font, en roda de premsa. Font ha matisat que "creu que no" han estat de la tipologia més greu, que és la trombosi cerebral amb trombocitopènia. No ha concretat de quina farmacèutica era el fàrmac, però ha assegurat que s'investiguen els casos tant per part de la comunitat autònoma com per part del Ministeri.

Per la seva banda, la consellera Patricia Gómez ha assegurat que "la gran majoria d'efectes adversos són lleus i hi ha una petita part que es considera greu", segons el darrer informe de farmacovigilància, que s'emet cada setmana. En aquest sentit, ha subratllat que també s'inclou dins les conseqüències greus situacions clíniques com que "es mantinguin els símptomes més dies dels habituals". "Per exemple, tenir febre més de quatre dies", ha reblat.

Demanada sobre si els preocupa que hi hagi un percentatge alt d'illencs menors de 60 vacunats amb AstraZeneca que no es vulgui posar la segona dosi, la cap del departament de Salut ha contestat que "la pandèmia ens fa fer declaracions constants i canviants i això no ajuda al fet que la gent tingui confiança amb els processos; ho hem de reconèixer i ho hem d'intentar millorar". De fet, abans que es decidís donar a triar a aquest col·lectiu el segon vaccí, Gómez ja va demanar al Ministeri que la decisió fos ferma i no es canviàs, precisament per generar seguretat a la societat.

Diversos grups de professionals, com ara veterinaris o farmacèutics de les Illes, ja han manifestat que es volen vacunar amb el preparat d'Oxford. "No ha estat un fet general, però sí que m'han fet arribar la possibilitat que en aquest col·lectiu i hi hagi persones que rebutgen Pfizer per posar-se AstraZeneca", ha expressat la conselleria. El fet d'immunitzar aquest col·lectiu –format per devers 38.000 persones– endarrerirà el ritme d'altres grups de vacunació, però Gómez ha afirmat que el volum de vials que arriben és suficient per mantenir un bon ritme d'immunització.

stats