Societat 27/05/2021

Els menors de 60 anys vacunats amb AstraZeneca rebran un missatge per triar quina segona dosi volen

La consellera Patricia Gómez ha explicat que "segurament" rebran el vaccí a Son Espases

2 min
Vials del fàrmac d'AstraZeneca.

PalmaLa Conselleria de Salut enviarà un missatge al mòbil dels illencs menors de 60 anys vacunats amb AstraZeneca amb un document que hauran d'emplenar en funció de si volen rebre una segona dosi de la mateixa farmacèutica o de Pfizer. La consellera Patricia Gómez ha explicat que començaran a citar a partir del dimecres dia 2 de juny i que necessitaran "un o dos dies" per començar a vacunar.

Gómez ha avançat que s'organitza un dispositiu especial per aquest col·lectiu –format per 38.000 persones, sobretot professionals essencials i docents– i que segurament s'ubicarà a l'hospital de Son Espases. No ha especificat quan es podria tardar a immunitzar aquesta població, però ha detallat que primerament es donarà cita a les persones que fa més temps que varen rebre el primer vaccí i ha defensat que no hi haurà problemes per quantitat de vacunes, perquè "tenim vacunes a bastament i la previsió és que en vinguin més el juny".

No obstant això, la consellera no ha assegurat que es compleixi la previsió de 100.000 vaccins setmanals per al mes que ve. "La ministra [Carolina Darias] ens ha dit que la setmana que ve ja tenim una petita retallada de la remesa de Pfizer a tot l'Estat que s'anirà recuperant les setmanes vinents, però encara no sabem com afectarà les Balears", ha exposat.

40.000 cites més

Cal recordar que la recomanació del Ministeri de Sanitat és que els menors de 60 anys amb una dosi d'AstraZeneca és que rebin la segona de la companyia Pfizer. "Només en cas de refusar aquesta vacuna es planteja de forma excepcional vacunar-se amb AstraZeneca, prèvia signatura del corresponent consentiment informat", va detallar en un comunicat després de la reunió de la Comissió de Salut Pública.

D'altra banda, avui s'han obert 40.000 noves cites disponibles a la web 'Bitcita' per als ciutadans d'entre 45 i 59 anys (nascuts entre el 1972 i 1976). Segons Gómez, aquesta franja de població està formada per devers 20.000 persones cada any i, per tant, són al voltant de 80.000 persones les que poden autocitar-se per rebre la dosi a partir d'avui.

Salut renovarà el contracte amb Melià

Aquest mes s'acaba el contracte que té el Govern balear amb la cadena hotelera Melià per disposar dels hotels pont, que allotgen persones amb covid-19 sense símptomes o amb simptomatologia lleu. Patricia Gómez ja ha avançat que probablement "continuarem amb la companyia Melià amb el lloguer d'un altre hotel per poder continuar donant aquest servei a totes les illes". Actualment, aquests hotels allotgen 36 persones.

Un 16% de la població té la pauta de vacunació completa

Les Balears ja fa dies que han superat el mig milió de dosis de la vacuna contra el coronavirus administrades des de l'inici de la campanya de vacunació, amb un total de 517.739. El 37,6% de la població diana de l'Arxipèlag ha rebut almenys una dosi (371.149 persones) i el 16% té la pauta de vacunació completa (158.230 persones).

18 nous contagis en les darreres 24 hores

El Servei balear d'Epidemiologia ha notificat aquest dijous un total de 18 casos nous de coronavirus. En les darreres hores no s'ha hagut de lamentar cap mort més. En total, des de l'inici de la pandèmia s'han acumulat a les Illes 60.137 contagis i 840 defuncions. Salut ha assenyalat que en un dia s'han practicat a les Balears 3.396 proves diagnòstiques, 13 de les quals han resultat positives a Mallorca, tres a Menorca, dues a Eivissa i cap a Formentera. Les dades continuen marcant un descens de la taxa de positivitat, que s'ha situat en un 0,53%.

En aquests moments, A Mallorca, hi ha 20 pacients amb coronavirus ingressats a planta i 10 a l'UCI, a Eivissa, set pacients a planta i un a cures intensives, i a Menorca, dos a planta i un a l'UCI. Actualment hi ha 43 professionals sanitaris en vigilància i seguiment a l'Arxipèlag, però només vuit són casos actius. Pel que fa a les residències de majors, es mantenen sense contagis, tant entre usuaris com en treballadors.

stats