Societat 22/09/2021

Salut no pot localitzar el 60% dels illencs que no s'han vacunat

El Servei de Salut començarà amb la vacunació de la tercera dosi als usuaris de les residències de les Balears aquest dijous

2 min
Punt de vacunació massiva al poliesportiu Germans Escales.

PalmaMalgrat que les Balears ja freguen el 80% de població diana amb la vacunació completa contra el covid-19, encara hi ha un nombre important d'illencs –devers 190.000– que no han rebut cap dosi. D'aquests, la Conselleria de Salut calcula que un 24% ha rebutjat el vaccí, mentre que el 60% no l'han pogut localitzar. Així ho ha explicat la coordinadora de la campanya i directora assistencial de l'IB-Salut, Eugènia Carandell, aquest dimecres en roda de premsa.

Els motius pels quals Salut no ha pogut contactar amb aquestes persones són diversos. Pot ser que hagin canviat de telèfon i l'IB-Salut no disposi del nou número, que hagin anat a viure a altres països o que estiguin empadronats a les Balears, però resideixin a una altra comunitat autònoma, entre d'altres. És en aquest darrer supòsit en el qual estan treballant tant Salut com el Ministeri de Sanitat, per poder comprovar si efectivament s'han vacunat a les comunitats on resideixen.

Aquests percentatges es deriven d'un càlcul que ha fet la Conselleria a partir d'un estudi amb les persones que formen part de franges d'edat majors de 50 anys. Varen telefonar a tots aquells que no s'havien vacunat "i a partir d'aquí s'han fet aquestes estadístiques", va afirmar Carandell. Ara, volen fer el mateix amb les altres franges i després iniciar una investigació per saber per què les persones es neguen a vacunar-se.

La directora assistencial ha afirmat que el ritme de vacunació "sembla que es recupera una mica", però que encara continua en "una situació d'alentiment. Ha posat d'exemple la jornada de dimarts, quan es varen posar uns 2.000 vaccins, només 250 dels quals eren primeres dosis. Cal recordar que en l'auge de la campanya es varen arribar a inocular fins a 18.000 dosis diàries.

Aquesta situació fa que s'acumuli l'estoc de vacunes a les geleres: n'hi ha 325.110 de guardades segons el darrer informe de Sanitat. Així i tot, Carandell ha assegurat que controlen diàriament el sistema perquè no es tudin vaccins, i que "s'ha pogut caducar algun vial, però no hi ha hagut grans quantitats de vacunes caducades".

Tercera dosi a residències

El Servei de Salut començarà la vacunació de la tercera dosi als usuaris de les residències de les Balears aquest dijous. Es tracta d'un col·lectiu de 4.292 persones que viu als 55 geriàtrics de l'Arxipèlag. La previsió és tenir tothom immunitzat la primera setmana d'octubre. D'altra banda, també s'estan planificant els circuits per inocular les terceres dosis a les 10.000 persones amb malalties greus de les Balears.

Una novetat de la campanya és que Son Dureta oferirà vacunació sense cita de les 8 a les 20 h. Fins ara, amb aquest sistema s'han captat gairebé 20.000 illencs, entre els quals hi ha unes 400 embarassades. Son Dureta serà l'únic punt de vacunació massiva que quedarà obert, després que es tanqui el poliesportiu Germans Escales aquest 27 de setembre. Aquesta setmana s'han tancat els centres d'Inca i Manacor, on han passat a rebre la dosi més de 223.000 persones.

stats