Societat 22/09/2021

La vacunació a les Illes continua estancada: s'administren en un mes les dosis que es podrien posar en una setmana

Salut ha iniciat aquest dimarts la desescalada de la campanya

3 min
Dosis de la vacuna contra el coronavirus

PalmaLa frenada del ritme de vacunació a les Illes Balears ja és una realitat i la xifra de dosis que administren diàriament els professionals de Salut a l'Arxipèlag és pràcticament testimonial. La mitjana cada dia durant la darrera setmana als diferents punts de vacunació de la Comunitat Autònoma és de menys de 2.000 i en el darrer mes només s'han posat un total de 105.598 dosis. Així, Salut ha posat durant el darrer mes menys vacunes de les que té capacitat per administrar setmanalment.

Des del moment en què l'Arxipèlag aconseguí la "velocitat de creuer" en la capacitat de vacunació i la xifra de vacunes rebudes augmentà significativament, les autoritats polítiques i sanitàries de l'Arxipèlag anunciaren que Salut tenia les eines i el personal suficient per administrar entre 120.000 i 140.000 vacunes cada setmana. Ara, poc més de tres mesos després d'aquest anunci i de l'inici de la campanya massiva de vacunació, el nombre d'illencs que acudeix als punts de vacunació i centres de Salut per rebre alguna de les dosis ha caigut en picat i en un mes no s'ha arribat, ni tan sols, a les xifres que s'esperaven setmanalment a principi d'estiu.

A principi del mes d'agost Salut detectà un lleuger descens de les cites i el nombre d'illencs que rebien la vacuna i decidí activar diferents mecanismes per impulsar la vacunació, però, tot i això, el nombre de vacunes administrades diàriament ha anat caient progressivament fins a arribar a xifres similars a l'inici de la campanya, quan Salut disposava de molt poques dosis setmanals. Una de les mesures que més funcionaren fou l'eliminació de la cita prèvia per vacunar-se. En aquell moment es detectà una lleugera remuntada de la xifra d'illencs que acudien als punts de vacunació per rebre la dosi, però actualment el ritme de vacunació a l'Arxipèlag s'ha frenat quasi en sec i l'administració de primeres dosis està completament estancada.

Davant aquesta situació, el Govern ha decidit iniciar la desescalada de la campanya de vacunació i aquest dimarts ha anunciat que tanca els centres de vacunació massiva d'Inca (poliesportiu Mateu Cañellas) i Manacor (Hipòdrom). Aquestes dues instal·lacions, que varen obrir ara fa sis mesos, han administrat un total de 223.000 dosis. Aquest dilluns va ser el darrer dia que varen vacunar sense cita i avui ho faran amb les darreres segones dosis programades. Concretament, hi ha 163 persones citades a Inca i 172 a Manacor.

Actualment, un 81,57% dels illencs ha rebut, com a mínim, la primera dosi de la vacuna, mentre que el percentatge de la població diana de l'Arxipèlag que ha completat la pauta és d'un 79,04%. Des de l'aparició de noves variants com la delta, fonts del Ministeri de Sanitat i la Conselleria de Salut han apuntat que un 80% de persones amb la pauta completa no serà suficient per aconseguir la immunitat de grup davant el virus i el percentatge de balears que rebutgen la dosi complica la possibilitat d'arribar a les xifres marcades per assolir-la.

Més de 24.000 illencs ja han rebutjat la vacuna

Segons les dades de Salut, 24.430 residents a les Balears que encara no han rebut cap dosi ja l'han rebutjada oficialment i han informat que, per ara, no tenen intenció de protegir-se contra el virus. A més, entre aquestes xifres només es tenen en compte les persones de més edat que eren citades telefònicament per vacunar-se i els que han entrat en el llistat de repesca per intentar accelerar la campanya d'immunització contra el virus. Així, aquesta xifra podria ser molt més elevada, ja que la franja d'edat amb un menor percentatge de dosis administrades –els illencs d'entre 20 i 40 anys– no es té pràcticament en compte a l'hora de tenir la dada total de residents a les Illes Balears que han rebutjat la vacuna.

stats