Societat 19/09/2021

Gairebé 25.000 illencs ja han informat Salut que no es vacunaran

Els balears menors d'edat s'han vacunat més que els d'entre 20 i 40 anys

2 min
Una dona rep la vacuna contra el coronavirus a les Illes Balears

La vacunació contra el coronavirus continua estancada a les Illes Balears. Des del moment en què l'Arxipèlag va assolir l'anhelada immunitat de grup, el percentatge de dosis administrades avança quasi testimonialment i un dels nous problemes que ha aparegut és la xifra d'illencs que encara no s'han vacunat, però que ja s'han negat a fer-ho. Segons les dades de Salut, 24.430 dels residents a les Balears que encara no han rebut cap dosi ja l'han rebutjada oficialment i els han informat que, per ara, no tenen intenció de protegir-se contra el virus.

A més, entre aquestes xifres només es tenen en compte les persones de més edat que eren citades telefònicament per vacunar-se i els que han entrat en el llistat de repesca per intentar accelerar la campanya d'immunització contra el virus. Així, aquesta xifra podria ser molt més elevada, ja que la franja d'edat amb un menor percentatge de dosis administrades –els illencs d'entre 20 i 40 anys– no es té pràcticament en compte a l'hora de tenir la dada total de residents a les Illes Balears que han rebutjat la vacuna.

Actualment, un 81,33% dels illencs ha rebut, com a mínim, la primera dosi de la vacuna, mentre que el percentatge de la població diana de l'Arxipèlag que ha completat la pauta és d'un 78,71%. Des de l'aparició de noves variants com la delta, fonts del Ministeri de Sanitat i la Conselleria de Salut han apuntat que un 80% de persones amb la pauta completa no serà suficient per aconseguir la immunitat de grup davant el virus i el percentatge de balears que rebutgen la dosi complica la possibilitat d'arribar a les xifres marcades per assolir-la.

Cal destacar, però, que totes aquestes persones que des de l'inici de la campanya de vacunació han informat Salut que no tenen intenció de vacunar-se poden refer-se'n i rebre la dosi quan vulguin. Tot i haver-la rebutjada, qualsevol resident a les Illes Balears que no l'hagi rebuda pot anar (sense cita) a qualsevol punt de vacunació i rebre la dosi.

Els illencs menors d'edat s'han vacunat més que els d'entre 20 i 40 anys

Els residents a les Balears d'entre 12 i 18 anys (els darrers que han pogut vacunar-se) ja han superat el percentatge d'immunització i primeres dosis del grup d'entre 20 i 40 anys. Segons les darreres dades de la Conselleria de Salut, un 75% dels illencs menors d'edat ja ha rebut, com a mínim, la primera dosi, mentre que un 66% ja ha completat la pauta. A més, la xifra de primeres dosis administrades als balears nascuts entre el 1981 i el 2001 és d'un 66,4%, mentre que només un 62% està immunitzat contra el virus.

A més, la franja d'entre 20 i 40 anys és l'única que encara no ha superat el 70% de primeres dosis, i tot i les campanyes de vacunació que s'han dut a terme per impulsar-la en les darreres setmanes, la resposta d'aquests illencs ha estat pràcticament nul·la i en reiterades ocasions Salut ha mostrat preocupació davant la manca de resposta d'aquests illencs que frenen la immunització de grup.

stats