Societat 25/05/2021

Salut detecta vuit casos de la variant índia del covid-19 a Mallorca

Es tracta d'un brot controlat que afecta tres famílies

1 min
Laboratori de Microbiologia de l'hospital de Son Espases on fan les proves del covid-19. / ISAAC BUJ

PalmaEl Servei de Microbiologia de l'hospital de Son Espases ha detectat vuit casos de la variant índia del coronavirus a Mallorca, segons ha informat el portaveu del Comitè Autonòmic de Malalties Infeccioses, Javier Arranz. Es tracta de contagis lligats a un mateix brot "controlat i conegut" i que "no ha generat cap mena de transmissió".

La directora general de Salut Pública, Maria Antònia Font, ha detallat que el brot –que encara s'estudia– afecta tres famílies en tres domicilis diferents. "Fa dies que no apareixen nous casos relacionats i estam fent entrevistes exhaustives per aconseguir saber quin és el cas primari", ha afegit Font. A més, ha explicat que han fet les visites als domicilis i una família tenia necessitats socials per poder complir correctament l'aïllament, mentre que les altres dues complien totes les condicions.

Arranz ha dit que trobar noves variants "entra dins de la normalitat" i ha remarcat que els estudis més recents comproven que totes les vacunes aprovades per la Unió Europea són eficaces contra les variants britànica, sud-africana, brasilera i índia. "Quan la persona té una dosi hi ha menys eficàcia contra aquestes variants, però amb la pauta completa gairebé no davalla l'efectivitat", ha assenyalat el portaveu. "Ens deixa molt tranquils", ha afegit.

Cal recordar que a les Balears la variant dominant és la britànica, responsable d'aproximadament el 80% dels casos. A banda d'això, també s'han detectat contagis de les variants sud-africana, brasilera, colombiana, nigeriana i altres mutacions que tenen una certa resistència al vaccí quan la pauta de vacunació no està completa.

Nou visor covid-19

En la roda de premsa, la directora general ha presentat una nova eina per saber al detall la situació sanitària i epidemiològica en relació amb el coronavirus a l'Arxipèlag: el visor covid-19. Al lloc web es poden trobar variables com la incidència de contagis, les taxes de vacunació, l'ocupació hospitalària, entre d'altres. També permet fer una selecció per edats, sexe, illa o municipi.

stats