Societat 25/05/2021

Salut anul·larà totes les cites donades als illencs menors de 60 anys vacunats amb AstraZeneca

Maria Antònia Font ha explicat que "segurament" se'ls tornarà a citar per telèfon i hauran de dir si volen una segona dosi de Pfizer o del preparat d'Oxford

2 min
El centre de vacunació massiva al poliesportiu Germans Escales de Palma.

PalmaLa Conselleria de Salut finalment anul·larà totes les cites donades als 38.000 illencs menors de 60 anys vacunats amb AstraZeneca que havien de rebre la segona dosi. La directora general de Salut Pública, Maria Antònia Font, ha explicat que "segurament" se'ls tornarà a citar per telèfon i hauran de dir si volen una segona dosi de Pfizer o del preparat d'Oxford. Depenent de l'elecció, "es donaran unes instruccions o unes altres", ha dit Font, tot afegint que es donaran més detalls quan el dispositiu estigui preparat completament.

D'altra banda, la directora general ha assegurat que es manté la previsió de rebre 100.000 vacunes setmanals al juny. Si finalment es compleix aquest compromís, el mes que ve es podria immunitzar la població entre 40 i 49 anys, i al juliol es començaria amb els menors de 30 anys. A més, la intenció de Salut és prioritzar la vacunació als adolescents abans de l'inici de curs.

Les Illes Balears ja han superat el mig milió de dosis de la vacuna administrades contra el coronavirus des de l'inici de la campanya de vacunació. El 36,7% de la població diana de l'Arxipèlag ha rebut almenys una dosi (362.023 persones) i el 15,2%, té la pauta de vacunació completa (150.847 persones). En el darrer dia s'han posat 6.849 vaccins.

Aquesta setmana el Ministeri de Sanitat enviarà 60.320 dosis a les Balears. Concretament, ens eran 42.120 de Pfizer, 7.600 de Moderna, 6.500 d'AstraZeneca i 4.100 de Janssen. S'espera que, a partir del juny, s'arribi als 100.000 vaccins setmanals. De fet, ahir al matí ja varen arribar els vaccins de Pfizer, que es comencen a administrar avui a persones d'entre 50 i 59 anys, segons ha informat el Govern.

Cal recordar que finalment la Conselleria de Salut ha hagut d'ajornar una setmana més la vacunació de les segones dosis als 38.000 illencs menors de 60 anys vacunats amb AstraZeneca. Segons va informar dimarts la consellera Patrícia Gómez, "esperen" poder començar dimecres que ve, dia 2 de juny. La primera previsió era iniciar la campanya aquesta setmana, però la decisió del Ministeri de Sanitat de permetre que aquest col·lectiu pugui triar si acaba la pauta de vacunació amb el preparat d'Oxford o el de Pfizer ha generat "una complicació organitzativa", va ressaltar la consellera.

Evolució dels malalts per covid-19 a les Balears

46 pacients ingressats

Salut ha notificat 33 nous contagis de coronavirus entre les 3.473 proves diagnòstiques fetes dilluns. La taxa de positivitat ha estat del 0,95%. Per illes, 25 persones han donat positiu a Mallorca, sis a Eivissa i dues a Menorca. Des de l'inici de la pandèmia s'han notificat al Ministeri 60.060 contagis detectats a l'Arxipèlag. No s'ha comunicat cap mort més, i, per tant, són 840 les defuncions a causa del virus.

Els hospitals illencs continuen amb una situació de risc baix, amb 13 pacients infectats crítics a l'UCI (un menys que ahir) i 33 a planta (dos més). En la darrera jornada han donat quatre altes, mentre que l'Atenció Primària n'ha donat 37. La situació entre els professionals sanitaris és la similar a la dels darrers dies: hi ha set persones infectades i 41 en aïllament. A les residències només hi ha un treballador sociosanitari contagiat.

Població amb el covid-19 actiu a les Balears
stats