Societat 11/09/2019

Primer cas de listeriosi a les Illes Balears que podria estar relacionat amb el brot d'Andalusia

El Govern ha enviat les mostres del bacteri al Centre Nacional de Microbiologia

Ara Balears
2 min
El bacteri 'Listeria monocytogenes'

PalmaLa Conselleria de Salut del Govern balear ha confirmat el primer cas de listeriosi de les Balears que podria estar relacionat amb el brot detectat a Andalusia, però aquest fet encara s'ha de confirmar. Es tracta d'un home que patia una malaltia prèvia i que està ingressat a la clínica Juaneda Miramar de Palma.

El pacient va acudir aquesta setmana a urgències amb febre, vòmits i dificultats per menjar. El seu estat i la persistència de la febre varen fer pensar que no es tractava d'un cas normal de gastroenteritis, segons ha informat la clínica privada mitjançant un comunicat.

La internista Nuria Ribas ha explicat a l'agència Efe que el laboratori va informar de la presència de listèria a les analítiques. "Se'n va informar la Conselleria de Salut de manera immediata i es va administrar al pacient un tractament específic per aquest bacteri", ha comentat. El pronòstic del pacient, que continua ingressat, és reservat a hores d'ara.

Ribas ha indicat que aquesta infecció alimentària és més greu en pacients amb les defenses baixes, als quals pot afectar amb més freqüència. "A persones amb les defenses en estat òptim i amb un sistema immunològic competent, pot passar desapercebuda o manifestar-se com una gastroenteritis sense més complicacions".

El pacient va ser aïllat perquè és un malalt amb problemes immunològics, i no a causa de la listeriosi, la qual no és contagiosa i només s'agafa per la ingesta d'aliments infectats o el contacte amb algun animal portador, segons a explicat a Efe la farmacèutica especialista en microbiologia de Juaneda, Susanna Escobar.

Escobar ha detallat que el mateix dia que el pacient va entrar a urgències es va fer una analítica de sang que va donar positiu. Com que la listeriosi és una malaltia de declaració obligatòria, se'n va enviar una mostra al laboratori de microbiologia de Son Espases, que va confirmar la presència del bacteri de la listèria i va enviar-ne les mostres al Centre Nacional de Microbiologia Majadahoanda (Madrid) per veure si aquest cas de les Balears està relacionat amb el brot d'Andalusia. D'altra banda, la Direcció General de Salut Pública n'ha donat l'avís al Centre Nacional d'Epidemiologia.

La intenció és esbrinar si el pacient de Mallorca, qui havia consumit productes carnis procedents d'Andalusia, ha estat infectat amb gèrmens procedents de les empreses càrnies investigades, o si, al contrari, es tracta d'un cas ocasional, aliè al brot andalús.

El nombre total d'afectats a l'estat espanyol, si finalment es confirma el de Palma, és de 209, 70 dels quals estarien ingressats a l'hospital. Aquest seria el cinquè cas d'aquesta malaltia detectada al mes de setembre. Entre els quatre darrers casos, hi havia un nadó acabat de néixer.

Segons les dades de la Conselleria de Salut i Consum, l'any 2018 es varen registrar quatre casos de listeriosi a les Balears, tres més que el 2017, quan només hi va haver un cas confirmat de listeriosi.

Cal recordar que aquesta intoxicació alimentària ha provocat la mort de dues persones i també sis avortaments, però què és realment la listeriosi?

stats