Societat 04/03/2020

L'Ajuntament de Palma augmenta les restriccions contra el turisme d'excessos

Amplia l'horari perquè els establiments no serveixin menjar i begudes que puguin ser consumides a l'exterior dels locals

K. O.
2 min
EL CARRER DELS NEGOCIS  La zona de la Calle del Jamón concentra la majoria de negocis de Pabisa.

PalmaL'Ajuntament de Palma ha decidit augmentar les restriccions contra el turisme d'excessos als carrers que estan dins les Zones d'Especial Interès Turístic (ZEIT), on s'estableixen limitacions dirigides a combatre el turisme de gatera i a preservar el descans dels veïns. D'aquesta manera, s'amplien els horaris perquè els establiments no serveixin menjar i begudes que puguin ser consumides a l'exterior dels locals. La normativa també s'aplicarà a més carrers, que afecten principalment la Platja de Palma.

El portaveu del govern municipal, Alberto Jarabo, ha explicat que el canvi horari només afecta el carrer de Joaquín Verdaguer i el carrer de Cartago per evitar el consum d'alcohol a la via pública. Si l'any passat la regulació començava a les 5 h i acabava a les 8 del matí, ara s'iniciarà a la 1 h de la matinada. Diverses queixes veïnals i dels restauradors han motivat el canvi, segons ha apuntat Jarabo.

Per evitar aquestes mateixes conductes incíviques, Cort també ha aprovat la declaració de tres noves ZEIT. L'àmbit d'aplicació és a les zones de l'avinguda de Gabriel Roca, des del número 1 fins a la torre de Peraries, i al carrer de Joan Miró des del número 1 fins al 79 i entre el número 269 i el límit del municipi. A més, s'aplicarà a tota la zona de Platja de Palma entre els carrers dels Pins, d'Octavi August i de la Tramuntana i l'autovia Ma-19, fins a arribar al límit amb el municipi de Llucmajor.

A totes les ZEIT es prohibeix l'exposició de productes d'alcohol i no es permet que els venedors de tiquets reparteixin publicitat dins i fora dels establiments, però tampoc a les façanes i a l'espai públic. Tampoc es permet que els establiments serveixin menjar i begudes que puguin ser consumides a l'exterior dels locals i s'obliga els propietaris a delimitar físicament les terrasses.

Totes les actuacions tornaran a entraran en vigor a partir del primer d'abril i s'allargaran fins al 30 de setembre d'enguany. D'altra banda, aquest dimecres Cort també ha aprovat la creació del lloc de treball de Policia Local en pràctica, que permetrà donar un millor servei i més flexibilitat entre les unitats, segons ha comentat Jarabo.

Les happy hour i els 2x1, prohibits

happy hourCal recordar que a les ZEIT no es pot incitar a consumir alcohol ni exposar cap beguda alcohòlica als mostradors i no es permeten les happy hour o els 2x1 als locals. A més, si s’estableix una sanció de caràcter molt greu, l’import mínim és de 2.200 euros, fins als 3.000. A més d'aquesta mesura, impulsada des de l'Ajuntament de Palma, cal tenir present que el Parlament va validar el 2 de febrer el decret del Govern que regula el turisme d'excessos a tres zones de les Balears: la Platja de Palma, Magaluf i Sant Antoni, a Eivissa.

En aquestes àrees s'aplicarà un règim estricte que prohibeix que les botigues que venen alcohol l'exhibeixin i obrin durant la nit. Les que s'ho botin, s'arrisquen a multes de fins a 600.000 euros i a haver de tancar durant tres anys. El decret va més enllà perquè també veta qualsevol mena de promoció de l'alcohol i aborda les excursions etíliques, les party boat i el balconing. A més, inclou mesures contra el sexisme i l'ús del sexe com a reclam publicitari.

stats