Política 04/02/2020

El Parlament valida el decret contra el turisme d'excessos amb el vot en contra de l'extrema dreta

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, està disposat a revisar la normativa en acabar la temporada si és necessari

Maria Llull
3 min
El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, aquest dimarts en el Parlament

PalmaEl ple del Parlament ha validat aquest dimarts el decret contra el turisme d'excessos del Govern amb l'únic vot en contra de Vox. La resta de partits hi han votat a favor, encara que el PP, Ciutadans i El Pi han lamentat que no s'hagi tramitat com a projecte de llei per poder incorporar-hi esmenes. La nova normativa s'ha tirat endavant amb 54 vots a favor i 3 en contra.

Cal recordar que aquest decret regula el turisme d'excessos a tres zones de les Balears: Platja de Palma, Magaluf i Sant Antoni, a Eivissa. En aquestes àrees aplica un règim estricte que prohibeix que les botigues que venen alcohol l'exhibeixin i obrin durant la nit. Les que s'ho botin, s'arrisquen a multes de fins a 600.000 euros i a haver de tancar durant tres anys. El decret va més enllà, també veta qualsevol mena de promoció de l'alcohol i aborda les excursions etíliques, les party boats i el balconing. A més, inclou mesures contra el sexisme i l'ús del sexe com a reclam publicitari.

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha assegurat durant el debat que és "el moment de prendre mesures valentes", i ha destacat que "tot no val" en l'aposta pel turisme. Negueruela ha justificat la tramitació com a decret per la "urgència" de la situació en aquestes zones, però també ha recordat que "s'ha dialogat i treballat".

A més, el conseller ha puntualitzat que es respectaran els contractes signats per a aquesta temporada, als quals no afectarà la nova normativa, i s'ha mostrat disposat a reobrir "un debat ampli" en acabar la temporada i a "revisar-lo" en cas que sigui necessari.

Negueruela ha matisat que el diàleg no ha de ser "un obstacle" per a l'aplicació "immediata" del decret per tal que tots els implicats, tant empreses com ajuntaments, tinguin certesa jurídica. A més, el conseller ha assegurat que l'objectiu de la norma no és "sancionar ni recaptar", sinó "evitar determinades pràctiques".

La diputada del PP Salomé Cabrera ha dit que aquesta normativa requereix un "consens generalitzat que no s'ha produït". A més, Cabrera ha criticat que sigui un decret "a curt termini" i "incomplet. El portaveu de Ciutadans, Marc Pérez Ribas, ha considerat que el decret crea "inseguretat jurídica" i respon a una operació de "màrqueting". Per la seva part, el diputat d'El Pi, Josep Melià, ha demanat un projecte "més treballat", que no generi tants "dubtes" com l'actual decret.

El portaveu de Vox, Jorge Campos, ha criticat que el Govern "s'estima més els immigrants que els turistes", i ha assegurat que el decret és una mesura "discriminatòria" perquè afecta només determinades zones. També ha previst el tancament d'hotels, restaurants i bars en aquests punts turístics, on es perdrà "el 10% dels llocs de feina".

MÉS reclama una regulació del tot inclòs

El diputat de MÉS per Mallorca, Joan Mas 'Collet', ha aprofitat el debat per validar el decret contra els excessos turístics per demanar una "llei turística general que obri el meló del tot inclòs". "Cal tramitar modificacions per afrontar aquest repte, que és d'interès per a tothom", ha dit als passadissos del Parlament.

D'altra banda, la diputada del PSIB Pilar Sansó ha destacat la necessitat del decret per "erradicar un model de turisme que no té cabuda a les nostres Illes". "A les Balears no hi tenen cabuda dos models turístics tan diferents com el de la sostenibilitat i el d'excessos, el qual perjudica tant a empreses com a treballadors", ha afegit.

La diputada de Podem, Antònia Martín, ha explicat que, una vegada validat el decret, caldrà "coordinar les conselleries implicades i dotar de recursos suficients els cossos de seguretat i d'inspecció", a més de "vigilar un possible efecte contagi a zones adjacents".

stats