Pimem
Societat 11/08/2023

La patronal ha celebrat les xifres de la temporada turística i espera allargar-la fins a l'octubre

Regular la morositat i fixar el preu de la llum, reclamacions de PIMEM a la presidència espanyola de la UE

ARA Balears
3 min
El president de Pimem, Jordi Mora i l'economista Pau Monserrat

PalmaLa Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM) ha celebrat les xifres de la temporada turística i ha desitjat que es pugui allargar fins a l'octubre. En aquest sentit, el president de la patronal, Jordi Mora, ha explicat que la temporada va començar amb "molta força" i ha apuntat que a la patronal són "optimistes". Ho ha fet en una roda de premsa aquest divendres, en la qual han convocat els mitjans per explicar les seves demandes a la presidència espanyola a la UE. A més, Mora ha destacat unes "molt bones xifres" d'ocupació i que els preus són un 10% més elevats que la temporada anterior. "De manera general, s'està percebent molt bon comportament en tots els sectors", ha afegit.

Pel que fa a les seves demandes en relació amb les pime, han assenyalat la necessitat de regular la morositat amb un règim sancionador, establir un preu fix de subministrament elèctric per a les famílies i pime i l'IVA reduït del 10% en certs sectors. Així ho ha explicat el president de la patronal en una roda de premsa aquest divendres, en la qual han presentat un informe amb les propostes de PIMEM i "els reptes econòmics i empresarials que s'han d'afrontar" a la presidència espanyola de la UE del segon semestre d'enguany.

En aquesta línia, Mora ha destacat com a propostes la simplificació administrativa i l'aplicació de mesures per fomentar que les pime participin en el mercat de les licitacions públiques, com per exemple "menys requisits d'accés, o que les administracions es reservin licitacions per a la petita i mitjana empresa". Sobre aquest darrer punt, ha assegurat que "continua sent molt baixa la participació de les pime en la contractació de les administracions públiques" i que "està absolutament descompensat". Una altra de les peticions recollides en l'informe és que "la presidència espanyola estudiï amb detall els efectes de la norma sobre el foment de l'equitat i transparència en els serveis d'intermediació en línia" i, així, "avançar en regulacions específiques com la de les plataformes de lloguers turístics, amb un enorme impacte a les Balears".

Així ho ha explicat l'economista Pau Monserrat, present també en la roda de premsa, qui ha assenyalat que en aquestes plataformes digitals "hi ha una possibilitat d'abús de la posició dominant", referint-se al fet que "quan una pime ha d'acudir a una gran plataforma, aquesta pot dominar el mercat i moure les influències de les empreses".

D'altra banda, des de PIMEM han posat l'accent que s'estableixi un IVA reduït del 10% en sectors com la perruqueria, estètica i bellesa, neteja, esport i serveis veterinaris, tots ells "sectors intensius en mà d'obra i propis de les micropime". En relació amb la morositat, Mora ha explicat que des de la Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMCM) s'espera que "la Comissió Europea proposi un esborrany de la revisió de la Directiva 2011/UE a meitat del 2023, que la presidència espanyola haurà d'aprovar".

Aquest marc, ha defensat, "hauria de contenir terminis concrets de pagament no més enllà dels 60 dies en el sector privat, així com mesures per a la seva implementació efectiva". Igualment, han fet referència a la inflació causada per l'augment del preu de l'energia. Per aquesta raó, PIMEM ha defensat que "l'obligació de subministrament elèctric a preu fix per a llars hauria d'estendre's també a les pime".

"La presidència espanyola de la UE és una oportunitat en majúscules"

La patronal ha assenyalat que a partir de la setmana que ve enviaran l'informe directament a la presidència espanyola. No obstant això, Mora ha afegit que "no són demandes noves i que ja s'han plantejat per la patronal europea de pime, de la qual PIMEM forma part". En aquesta línia, ha assenyalat que des de PIMEM cerquen "una Europa més competitiva, més verda, més justa, que fomenti el talent i adaptada a les pime". A més, en el context de la presidència espanyola de la UE, Mora ha indicat que "aquest fet succeeix cada 13 anys i és una oportunitat en majúscules per fer polítiques adaptades a les necessitats i prioritats del país". "Europa té reptes pendents amb les pime", ha destacat.

stats