Societat 29/01/2024

Els rectors del G9 veuen "molt inviable" la Selectivitat única que proposa el PP

El rector de la UIB, Jaume Carot, assumirà la presidència del Grup 9 d'Universitats fins a final de juny

2 min
Els rectors del Grup 9 d'Universitats.

PalmaEls rectors del Grup G9 d'Universitats (universitats públiques que són les úniques en els seus territoris) han mostrat rebuig a la proposta de Selectivitat única que planteja Feijóo. "Volem esperar a veure com es concreta, però no és molt viable establir una única prova per a diferents comunitats autònomes, perquè els continguts curriculars són diferents", ha dit el rector de la UIB, Jaume Carot. "Una cosa diferent és que s'unifiquin criteris d'avaluació o el disseny de les proves".

Els directius també ha demanat continuar amb la millora de les condicions del personal universitari que recull la Llei orgànica del sistema universitari (LOSU), davant la possibilitat que la ministra d'Universitats, Diana Morant, aprovi una moratòria en la implantació d'aquesta part concreta de la llei. El rector de la UIB, Jaume Carot, que fins a final de juny assumirà la presidència de l'organisme, ha explicat que a les universitats "ja s'ha començat a fer feina en aquest sentit". Cal tenir present que la LOSU, entre altres qüestions, pretén combatre la precarització que pateix part del professorat universitari, com, per exemple, és el cas dels docents associats. "Quan es va començar a confeccionar la llei, es va demanar una disposició transitòria per posar en marxa aquests aspectes d'una manera detallada, però es va denegar", ha afegit.

Objectiu: 1% del PIB en inversió universitària

Els rectors també demanen que s'arribi a l'1% del PIB necessari per finançar les universitats públiques i que es planifiqui "la senda de finançament, del que assumirà l'Estat i el que assumiran les universitats". "A les Balears estam en un 0,33%-0,34%" ha dit Carot. En general, l'impacte de la millora les condicions dels professionals que preveu la LOSU a totes les universitats públiques de l'Estat és de "800 milions d'euros", ha dit Carot. Ara bé, el rector ha assegurat que la UIB "està millor que fa dos anys, perquè la transferència nominativa del Govern ja va cobrir el 100% de les nòmines el 2023, i enguany s'ha incrementat un 7%", ha afegit.

stats