Societat 25/06/2019

Reclamen al nou Pacte d'esquerres que compleixi les promeses electorals en matèria de sanitat

Deu entitats ciutadanes recorden que els partits signants dels acords de govern es varen comprometre a millorar l'atenció de salut pública

Ara Balears
2 min
Reclamen al nou Pacte d'Esquerres que compleixi les promeses electorals en matèria de Sanitat

PalmaDeu entitats ciutadanes integrades en la Plataforma Ciutadana per la Sanitat Pública de Balears han reclamat als partits que formaran part del Govern que materialitzin les 24 mesures que varen plantejar durant el període electoral i a les quals es varen comprometre, segons informa Efe.

La Plataforma ha dirigit una carta a la futura presidenta, Francina Armengol, i als representants dels partits polítics MÉS per Mallorca, Unides Podem i PSIB-PSOE, reclamant aquest compliment i manifestant el seu interès a fer el seguiment d'aquestes mesures a la Conselleria de Salut i altres conselleries del Govern que han de vetllar per la seva aplicació.

Des d'aprovar una llei de prevenció de l'obesitat i el sedentarisme a finançar atenció psicològica a les dones que la requereixin després de processos d'avortament o mort perinatal i implementar una ràpida profilaxi preexposició del VIH en centres comunitaris amb atenció integral mèdica i psicosocial: les 24 mesures es detallen a la carta.

Publicar mensualment les llistes d'espera per a primeres visites, revisions, proves diagnòstiques i intervencions quirúrgiques de totes les institucions hospitalàries públiques, desglossant per especialitat, hospital, servei i procediment, és una altra reivindicació.

Aquestes mesures, que es varen presentar a l'abril, durant la campanya electoral, inclouen també que es derogui el reial decret 16/2012 i s'eliminin possibles barreres a l'atenció sanitària com l'exigència d'empadronament i es garanteixi l'atenció sanitària universal, de qualitat i gratuïta per a tothom qui habiti de manera estable a Balears, inclosos els qui hi han arribat per un procés de reagrupació familiar.

Unes altres són crear un observatori de la desigualtat que documenti el seu impacte en la salut, mantenir l'anul·lació del copagament de medicaments als pensionistes, i programar-ne l'anul·lació per a persones en situació contrastada de pobresa, mantenir el finançament de mètodes anticonceptius segurs i eficaços i dels reversibles de llarga durada (DIU i implants subdèrmics).

Desagregar en el servei de salut les malalties per gènere, no ampliar l'externalització i la privatització de serveis sanitaris, recuperar la participació ciutadana real en els consells de salut i aprovar una normativa autonòmica sobre conflictes d'interessos per a tots els professionals implicats en decisions que afectin la despesa sanitària en medicaments o tecnologia també figuren en la llista.

La plataforma reclama també garantir la formació dels equips professionals del sistema de salut allunyant-la del finançament o intervenció interessada de la indústria farmacèutica, potenciar una gestió responsable de medicaments i tecnologia i publicar detalladament la despesa farmacèutica en hospitals i receptes.

Els partits que governaran es varen comprometre també en campanya a implementar sistemes de seguiment de les prescripcions de medicaments i productes tecnològics per ajustar-los a les recomanacions i guies clíniques elaborades amb criteris científics, d'eficiència i cost oportunitat.

Culminen el llistat els compromisos d'augmentar la dotació de professionals de psicologia clínica en l'atenció especialitzada hospitalària i no hospitalària i aprovar una llei de prevenció de l'obesitat i sedentarisme que inclogui un impost a la comercialització de begudes ensucrades.

stats