Societat 27/01/2022

Rajoy defensa el rei Joan Carles perquè l’estan "atropellant de manera immisericordiosa"

L’expresident carrega contra els populismes que han "infantilitzat" la política

ARA Balears
3 min
Mariano Rajoy durant la conferència

PalmaL'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy ha arribat aquest dijous a Mallorca acabat de recuperar-se del seu segon covid. Estava convidat a la primera conferència-col·loqui de l'any del Cercle d'Economia. Durant la seva xerrada ha anat fent espipellades del seu darrer llibre, Política per a adults, i, entremig, ha deixat anar reflexions ideològiques i declaracions al més pur estil de Rajoy. Sense que ningú li ho demanàs, s'ha proclamat defensor de la monarquia i del rei emèrit i deixant clar que "no són el mateix", ha etzibat: "Defens el rei Joan Carles, que és atropellat de manera immisericordiosa".

La seva tesi és que els darrers anys s'ha donat un procés d'infantilització perquè els populismes de tot color tracten els adults com a nins. "Poden ser d'extrema dreta, d'extrema esquerra o de res", ha puntualitzat. Per a ell, "el que defineix l'adult és la responsabilitat, que assumeix les conseqüències dels seus actes". Rajoy ha insistit que la seva aposta és "una política per a adults i feta per a adults" i la recepta per aconseguir-ho és "moderació, equilibri i sensatesa".

Rajoy ha confessat, com explica en el seu llibre, que ell també es va "contagiar" del populisme quan va claudicar a fer primàries al seu partit. "Veig que va ser una gran equivocació", ha recalcat. Però no hi ha hagut massa més autocrítica i ha carregat contra totes les forces polítiques que considera que pequen d'això, especialment contra Podem i de retruc contra el PSOE, per compartir govern i decisions amb la formació morada. Concretament, ha estat molt crític amb les formes de la negociació de la reforma laboral. Pensa que "només s'ha reformat un poquet" perquè el PSOE només ho ha fet per "acontentar els seus companys de bancada". De les desavinences entre la CEOE i el PP també n'ha parlat, però a la seva manera: les ha justificades.

Per a Rajoy, el procés català també és un exemple del populisme que denuncia: "Varen dir que arribarien empreses, que entrarien a Europa en primera divisió i que Madrid deixaria d'apropiar-se dels doblers i les empreses se'n varen anar, Europa els va instar a complir la llei i Madrid va haver d'evitar la fallida", ha deixat anar.

L'expresident espanyol ha advertit que el més perillós del populisme és el menyspreu a la llei i les institucions i ha criticat que el govern faci costat als ocupes i "defensi el dret a l'habitatge de qui no vol pagar el seu arrendador".

El que va ser líder dels populars també ha titllat "d'adoctrinament" els que diuen que s'ha de fer més política que economia perquè creu que "no hi ha millor manera de fer política que atendre l'economia".

Ell defensor del bipartidisme hi ha insistit diverses vegades, ha pronosticat que la propera legislatura encara pot ser més complicada que aquesta perquè hi pot haver més partits representants al Congrés. Ha fet diverses reflexions sobre com la fragmentació de l'hemicicle dificulta la governabilitat del país i ha aprofitat per llançar un altre atac a Pedro Sánchez en considerar que "qualsevol persona normal sap que s'hauria d'haver pactat la política a fer en pandèmia".

Rajoy ha acabat el seu discurs assegurant que és "optimista" i ha argumentat el perquè; ha agafat unes declaracions que recull en el seu llibre de Pablo Iglesias on venia a dir que avui no hi hauria ni monarquia, ni bipartidisme, ni Constitució. L'expresident, amb sorna, ha etzibat que Iglesias ja no hi és i "per fortuna continuam tenint rei, bipartidisme i bases i la Constitució és vigent".

Abans del col·loqui, Rajoy s'ha reunit amb la presidenta del PP de les Illes, Marga Prohens, i amb altres membres de la cúpula del partit a les Balears. S'ha interessat per les qüestions que afecten el territori, però després, durant la xerrada, no ha fet cap comentari explícit sobre la situació que es viu a la Comunitat, malgrat que asseguren que s'ha sorprès d'algunes coses.

stats