Immigració

Moren quatre immigrants en ser llançats al mar des d'una 'narcollanxa' a Cadis

La Guàrdia Civil busca dues embarcacions que han obligat 35 migrants a saltar davant la costa gaditana

ARA
2 min

BarcelonaQuatre persones d'origen magribí han mort després que haguessin estat llançades al mar des de la narcollanxa amb què anaven intentant arribar a les costes espanyoles. Els fets han passat aquest dimecres poc després de les 13 hores quan l'embarcació era davant la platja de San Fernando, a la província de Cadis, i el pilot de l'embarcació ha obligat els 27 tripulants a bord a saltar a l'aigua. Poc després, una altra embarcació de les mateixes característiques ha repetit l'operació davant la costa de Chiclana i ha forçar a saltar a l'aigua els vuit ocupants, quatre dels quals han estat auxiliats i traslladats a l'hospital amb un quadre d'hipotèrmia.

Les dues embarcacions són de característiques semblants, semirígides amb motor fora borda, i són les que fan servir els narcotraficants que introdueixen droga des del Marroc. En aquest cas duien persones i els pilots fins i tot les han empès per fer-los caure al mar davant la negativa a saltar en ple temporal. Ja sense passatgers, els pilots han girat cua i han fugit mar endins a tota velocitat.

Al dispositiu per localitzar les narcollanxes i per auxiliar els immigrants hi han treballat Salvament Marítim amb embarcació i helicòpter, efectius de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil tant per terra com amb el Servei Marítim amb una embarcació, així com membres de la Creu Roja, que han atès els rescatats, segons Europa Press.

En total han estat 35 els immigrants que han arribat a bord de les dues embarcacions, quatre dels quals han mort. Dos més estan ingressats a l'hospital i 29, un cop atesos per la Creu Roja, han estat traslladats per la Policia Nacional al Centre d'Atenció Temporal d'Estrangers (CATE) de Crinavis a San Roque. Aquí s'han d'iniciar les diligències per identificar-los i comprovar si entre ells hi ha algun menor d'edat, que en aquest cas hauria de tenir una protecció especial.

No és la primera vegada que es detecta que les narcollanxes es dediquen també a traslladar migrants il·legalment des de la costa del Marroc a les de Cadis. Segons fonts policials, aquestes embarcacions —que han estat prohibides per la legislació espanyola— són explotades per les xarxes de logística que treballen per als narcotraficants. La pressió policial per erradicar el tràfic d'haixix entre les costes del Marroc i de Cadis n'ha portat algunes a "diversificar" l'activitat, fent trasllats il·legals de migrants, segons informa Efe.

stats