Societat 15/06/2018

La pujada del nivell del mar s'ha accelerat els últims 5 anys

Un estudi revela que la velocitat amb què es fon el gel a l'Antàrtida s'ha triplicat des del 2012

Miquel Bernis
1 min
Pingüins d'Adèlia, a l'Antàrtida.

BarcelonaLa pujada del nivell del mar és una de les conseqüències més conegudes de l'escalfament global en què estem immersos. Ara un estudi elaborat per científics britànics i americans ha revelat que aquesta pujada s'ha accelerat clarament els últims anys a causa el desgel a l'Antàrtida.

Segons una investigació feta a patir d'imatges de satèl·lit, els últims 5 anys l'Antàrtida ha perdut gel a un ritme de 217.000 milions de tones per any, una xifra que se'ns fa impossible de valorar de manera absoluta, però que crida molt l'atenció si es compara amb l'últim estudi d'aquestes característiques fet precisament el 2012. L'última vegada que es va fer una estimació d'aquest tipus es va arribar a la conclusió que es perdien 76.000 milions de tones de gel a l'any, cosa que vol dir que el ritme de fosa de gel s'hauria multiplicat per tres l'últim lustre.

Si el ritme de la pujada del nivell del mar s'estimava en uns 0,2 mil·límetres per any, l'estudi revela que actualment està creixent a 0,6 mm per any, tres vegades més ràpid. L'estudi també revela que la fosa de gel de l'Antàrtida ha fet créixer el nivell del mar en 7,6 des del 1992, i que gairebé la meitat d'aquest augment s'ha produït únicament des del 2012.

L'estudi, publicat per la revista 'Nature', també revela que l'Antàrtida Occidental és la zona que ha experimentat un desgel més important, especialment en les glaceres de Pine Island i Thwaites.

stats