Societat 27/06/2022

El PSIB demana que les investigacions pels morts a Melilla arribin "fins al final"

La portaveu dels socialistes illencs evita valorar les polèmiques declaracions de Pedro Sánchez

2 min
Pilar Costa

PalmaLa portaveu parlamentària del PSIB, Pilar Costa, s'ha referit aquest dilluns a la tragèdia a la tanca de Melilla, lamentant "profundament la pèrdua de vides humanes" i demanant que "les investigacions per la brutal repressió dins i fora de les nostres fronteres i que afecten vides humanes arribin fins al final".

El discurs de Costa va en una tònica ben diferent de les declaracions que aquest cap de setmana ha fet el president del Govern, Pedro Sánchez, i que avui ha ratificat. Sánchez ha justificat l'actuació de la gendarmeria marroquina que ha acabat amb morts (23 segons les autoritats marroquines i 37 segons les organitzacions independents). La portaveu dels socialistes illencs ha evitat valorar les paraules de Sánchez.

Unides Podem sí que ha criticat durament el president de l'executiu espanyol. "No compartim de cap de les maneres les seves paraules. No podem entendre que no es pronunciàs quant a les víctimes I que hagi tardat dies a donar el condol a les famílies, segurament per la pressió rebuda", ha criticat la portaveu parlamentària de la formació lila, Esperança Sans.

Així mateix, ha demanat a Sánchez que "demani disculpes, sigui valent i faci una investigació", i també s'ha referit a la tragèdia com una de les "conseqüències" del tractat amb el país africà. "Decidir rompre un pacte de dècades contra els drets del poble sahrauí i confiar en un govern que vulnera sistemàticament els drets humans té conseqüències", ha assenyalat Sans.

PNL de MÉS

Per la seva banda, el portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha anunciat que presentaran una Proposició No de Llei (PNL) per demanar la compareixença de Sánchez i el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska. "Exigim una condemna dels fets i una rectificació", ha exposat Ensenyat. "Com es pot referir el president a una actuació 'modèlica' quan hi ha hagut desenes de morts?", s'ha demanat.

El portaveu parlamentari ha afirmat que aquestes declaracions són una prova del pacte unilateral entre Espanya i el Marroc "que es va fer en contra de la majoria dels partits del Parlament espanyol". "Al darrere duia implícitament una sèrie de coses, com les que hem pogut comprovar ara a la tanca de Melilla", ha afegit.

Per part de Ciutadans, Juan Manuel Gómez també ha carregat contra el pacte signat amb el Marroc, assegurant que va ser "una decisió unilateral imprudent" i les conseqüències "no només han estat amb el govern d'Algèria" sinó que hi ha "un torcebraç constant en la gestió dels fluxos migratoris". Pel que fa a les paraules de Sánchez, les ha qualificat de "frívoles".

stats