Societat 22/03/2023

Una prova pilot redueix el 5% de la salinització a l'aqüífer de Sant Lluís

El projecte té un cost de mig milió d'euros i ha estat finançat amb fons ITS

Iván Martín
1 min
Responsables públics a l'acte de presentació dels resultats.

MAÓDesprés d'una infiltració d'uns 5.000 metres cúbics, l'aqüífer de Sant Lluís associat al projecte pilot del Govern balear ha disminuït la salinitat un 5%. Així ho posen de manifest els resultats obtinguts per la prova pilot, que, amb motiu del Dia mundial de l'aigua, ha presentat el conseller de Medi Ambient del Govern balear. Miquel Mir s'ha mostrat satisfet pel resultat: "És esperançador i estam convençuts que aquesta tecnologia pot ser primordial per a la futura restauració d'aqüífers sobreexplotats i una garantia del recurs amb vista al futur". I ha afegit: "Cal recordar que el 31% dels aqüífers de les Balears estan sobreexplotats".

El projecte, finançat amb 543.797 euros amb fons de l'Impost del Turisme Sostenible (ITS) es va iniciar el mes de juny amb l'arribada de la maquinària a Menorca i la perforació dels pous a través dels quals s'ha infiltrat, a partir d'octubre, aigua regenerada mitjançant un sistema terciari de la depuradora de Sant Lluís. Els resultats de la prova, que es monitoren en deu pous de control repartits a diferent distància dels dos pous d'injecció, indiquen millores a l'estat de totes les mostres analitzades, tot i que els efectes de la injecció són més evidents a mesura que les mostres són més pròximes a la infiltració.

En el punt de més salinitat de la zona, que també és el més pròxim als sondejos d'injecció, i després de cinc mesos d'infiltració continuada, s'ha mostrat un descens del 5% de la salinitat, un ritme molt més ràpid que els que mostrarien amb la recàrrega natural. La prova pilot s'estendrà fins al mes d'octubre.

stats