Isabel Flórez, psiquiatra: "És difícil reduir a zero el suïcidi entre adolescents"

La doctora, psiquiatra i directora de l'Institut Balear de Salut Mental de la infància i l'Adolescència ha explicat les mesures que s'estan duent a terme

"El nostre objectiu és reduir els suïcidis a zero entre adolescents i joves, però és difícil ", ha assegurat la doctora, psiquiatra i directora de l'Institut Balear de Salut Mental de la Infància i l'Adolescència ( IBSMIA) amb motiu de les primeres Jornades de Conducta Suïcida que s'han duit a terme a Trui Teatre, en les quals han participat més de 700 persones aquest dijous. De fet, tant ella com les psicòlogues clíniques Elisa Nadal Martí i Margalida Fiol Gelabert han explicat que els intents de suïcidi, entre un total de 55 pacients que formen part del programa 'Regula', que es desenvolupa des de fa un any a l'hospital Son Espases, han disminuït "notablement". Només una persona ha reincidit. Dels pacients, un 94% són dones i l'edat mitjana se situa en els 16 anys. D'aquestes persones, un 100% s'ha autolesionat sense arribar al suïcidi, a un 43% se li ha diagnosticat depressió major, un 41% ha sofert assetjament escolar i fins a un 64% té problemes de disfunció en l'àmbit familiar. 

Com han explicat les expertes, es tracta d'un programa desenvolupat a l'hospital Son Espases. La iniciativa està dirigida a adolescents amb alta insensibilitat emocional, amb l'objectiu principal d'evitar que els joves en surtin i hi tornin a ingressar més endavant. "Els tractaments solen servir als pacients per justificar-se i no afrontar el problema", ha recordat Nadal.  Els criteris d'inclusió exigeixen que el perfil de l'afectat sigui d'entre 13 i 17 anys i hagi mostrat intencions suïcides, gestos, temptatives o autolesions en els darrers sis mesos. A més, el coeficient intel·lectual de la víctima ha de ser superior a 80 o ha de tenir altres trastorns mentals.

Les professionals han destacat que els afectats solen provenir de consultes externes en què s'han detectat els criteris. Per millorar les seves situacions personals, dues vegades a la setmana fan grups juntament amb els familiars. "Necessitam més psicòlegs clínics, perquè la població que atenem és enorme (tota Mallorca), però feim el que podem", ha comentat a l'ARA Balears Elisa Nadal. 

Cal recordar que l'any 2018 tres menors es varen suïcidar a les Balears, mentre que les temptatives greus de suïcidi entre menors amb hospitalització varen ser 42. A l'Estat, el suïcidi és la primera causa de mort "externa" entre la població de 15 a 29 anys, la segona són els accidents domèstics i la tercera, els de trànsit. A les Illes, el suïcidi és la segona causa de mort fins als 18 anys. 

Atenció a la conducta suïcida 

Francisco Villar  Cabeza és doctor, psicòleg clínic i responsable de la Unitat de Conducta Suïcida del Servei de Salut Mental de l'hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. D'acord amb la seva intervenció, reduir el patiment de la persona afectada, incrementar-ne l'esperança, millorar la vinculació entre les persones i reduir les capacitats de suïcidi, són elements clau que s'han de tractar. "La sensació de ser una càrrega per a la resta és un pilar fonamental per caure en temptacions suïcides", ha explicat Villar. En aquest sentit, quan un jove cau en aquestes consideracions, és el moment en què se sol plantejar el suïcidi.

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF