Incendis Forestals
Societat 12/04/2024

Prohibit l'ús de foc a partir d'aquest dilluns per alt risc d'incendis forestals a Mallorca i Menorca

Enguany s’han produït un total de 25 incendis forestals arreu de les Illes Balears, que han cremat 16,56 hectàrees

ARA Balears
2 min
Un bomber d'Eivissa actuant contra les flames

PalmaProhibit l'ús de foc a partir d'aquest dilluns per alt risc d'incendis forestals a Mallorca i Menorca. El Consell de Govern ha autoritzat aquest divendres la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural perquè avanci a dia 15 d'abril aquesta època de perill. Les Pitiüses ja estan en aquesta situació des del passat 1 d'abril. Així, a partir del pròxim dilluns es prohibeix fer foc a terrenys forestals i a 50 metres de proximitat d'aquests i a totes les àrees recreatives de les Balears. A més, serà necessari demanar autorització per dur a terme cremes dins terreny agrícola a menys de 500 metres de terreny forestal.

Fonts del Govern han explicat que la decisió de modificar la data d'inici de la temporada d'alt risc, que de manera habitual s'iniciava l'1 de maig a tot l'Arxipèlag, es pren com a mesura de precaució i prevenció. Les condicions meteorològiques actuals que afecten les Illes aquesta primavera, especialment l'elevada sequera pel dèficit de precipitacions i la manca de pluja prevista durant les setmanes vinents, fan que s'incrementi la disponibilitat del combustible forestal, fet que suposa un risc d'incendi entre molt alt i extrem.

A causa d'aquesta situació meteorològica i de l'augment dels incendis forestals d'aquestes darreres setmanes, el Govern ha decidit reforçar excepcionalment l'operatiu interinsular d'incendis forestals (OIIF). D'aquesta manera, es disposarà de brigades addicionals de primera intervenció en cas d'incendi forestal a totes les Illes, a més de la brigada helitransportada a Mallorca, que ja opera des de final de març. Atès l'elevat risc d'incendi forestal que presenten les Pitiüses, a partir de dilluns s'incorporarà una brigada helitransportada (des del 8 d'abril ja hi ha un helicòpter) a la base de sa Coma d'Eivissa.

Qui forma l'OIIF?

L'OIIF està integrat per més de 350 persones, entre tècnics forestals, agents de medi ambient, brigadistes, conductors, operadors, vigilants... a més de les de la resta d'organismes que formen part del Pla Especial de Protecció Civil d'Emergències per Incendis Forestals (Infobal).

A més, per a aquesta campanya 2024 s'implementaran les novetats tècniques i operatives que s'han previst en el nou contracte de mitjans aeris per a la defensa contra els incendis forestals, i s'instal·laran noves càmeres terrestres de vigilància amb visió de 360°, entre d'altres.

Les recomanacions, la normativa aplicable i la regulació diària sobre l'ús del foc es poden consultar a alertafoc.caib.es.

stats