Societat 18/06/2022

El Pride, la gota que ha fet vessar el mandat de Vivas

Membres del seu partit, companys del Pacte i entitats relacionades amb la seva regidoria revelen les disfuncionalitats de l’edil i la seva àrea

4 min
El batle de Palma ha destituït Sonia Vivas del seu càrrec de regidora de Justícia Social, Feminisme i LGTBI.

Palma“No estava coordinada amb el seu partit”, “estava erosionant el Pacte”, “ha deslegitimat el moviment LGTBI”. La destitució de Sonia Vivas al capdavant de la Regidoria de Justícia Social, Feminisme i LGTBI de l’Ajuntament de Palma ha destapat la caixa de trons. Membres d’Unides Podem, companys d’altres partits del Pacte de Cort i entitats del col·lectiu han romput el silenci per criticar la disfuncionalitat de Vivas i la seva àrea dins el Consistori. Això revela que la polèmica entorn de la Pride Week de Palma ha estat la gota que ha fet vessar el tassó i ha obligat el batle, José Hila, a posar fi al seu mandat.

“És un orgull que una persona valenta com Vivas estigui en el nostre projecte”, afirmava fa quasi quatre anys Alberto Jarabo, cap de llista d’Unides Podem per Palma a les eleccions municipals del 2019. Amb retrospectiva, l’actual portaveu de l’equip de govern de Cort es qüestiona l’elecció del partit de col·locar Vivas com a número dos de la candidatura. “Diguem que és una cosa que he pensat en alguns moments, perquè han estat mesos complicats”, va afirmar en declaracions a la SER aquest mateix divendres, preguntat sobre si estava penedit d’haver donat suport a Vivas.

Que la comunicació entre Jarabo i Vivas era nul·la des de feia temps era sabut, però el regidor de Participació Ciutadana ho va acabar de confirmar. “Feia temps que Sonia Vivas s’havia desvinculat del partit, i això suposava una dificultat per al govern del Pacte”, va declarar Jarabo, qui ja ho va deixar anar al seu compte de Twitter el mateix dia de la destitució. “Tot té un límit i, en aquest cas, es va depassar fa molt més temps del que pareix”, va publicar. En aquest sentit, va lamentar que “no s’hagués actuat abans, però mai és tard”.

El portaveu de Podem Palma, Jesús Jurado, es va expressar en els mateixos termes i va evidenciar la pressió del seu partit perquè el batle prengués la mesura. “La decisió que Sonia fos destituïda ja s’havia pres dins el partit i quan el batle ens ho ha anunciat li hem donat suport”, va dir el portaveu, qui també va reflexionar amb perspectiva electoral. “Les males decisions d’un moment poden repercutir més endavant”, va declarar Jurado amb relació a escollir les persones que van a llistes per personalismes, com va passar amb el cas de Chelo Huertas. De fet, la mateixa Vivas va destacar a la presentació del Pride –cancel·lat també pel batle– perquè havia aconseguit arribar a Cort. “Jo som una dona lesbiana. Tenc una sentència del Tribunal Constitucional d’aquest país que diu que vaig ser assetjada i jo he arribat aquí per això”, va defensar.

Després de tot, s’ha demostrat que la ja exregidora “no ha estat coordinada amb el partit”, tal com va apuntar Jurado. Prova d’això va ser el torcebraç entre Vivas i Jarabo a l’hora de tirar endavant l’Orgull. Tot i que a la mateixa presentació del Pride l’edil va negar que “hagués amenaçat ningú” de rompre el Pacte, sí que va admetre haver “posat el càrrec damunt la taula” per tal que s’aprovàs el projecte. Segons ella, el portaveu municipal mantenia un “bloqueig”, davant la qual cosa ell va al·legar un “retard administratiu”. Finalment, José Hila va confirmar a la roda de premsa de destitució de Vivas que els permisos encara no estaven firmats, o almenys fins on ell sabia. Més tard, es va saber que Vivas els havia signat en saber que la treien de l’equip de govern, però l’autorització ha quedat revocada per una Junta de Govern extraordinària .

Un altre fet que va demostrar que la manera de treballar de Vivas era en solitari va ser el cessament del seu únic director general (de LGTBI), Alberto Rosauro. Així en va informar Alberto Jarabo en una roda de premsa aquest febrer, qui va al·legar que els motius havien estat una “pèrdua de confiança”.

“Una situació crítica”

Aquesta descoordinació amb el partit i els seus companys –que fins ara s’havia mantingut oculta– es va fer pública amb una guerra de comunicats aquesta mateixa setmana. Sonia Vivas va elaborar un document en nom de tot el partit per amenaçar el seu soci de govern, MÉS per Palma –concretament, contra la líder, Neus Truyol– després que els ecosobiranistes anunciassin que no participarien en el Pride. L’extitular de Justícia Social, Feminisme i LGTBI va assegurar que havia elaborat l’escrit amb el portaveu del grup municipal, Rodrigo Romero, el qual ara se’n desmarca completament, si bé admet que la notícia de MÉS el va “fer enfadar molt”.

“El comunicat va ser una gota més en aquest mar de circumstàncies”, adverteix Romero en declaracions a l’ARA Balears sobre la decisió del batle, que troba oportuna: “Les coses que funcionen malament, cal corregir-les”. Si bé diu que el seu càrrec està sempre a disposició de Cort i del partit, nega que Hila es plantejàs destituir-lo a ell també.

Truyol també va fer palesa la situació que es vivia a Cort al voltant de Vivas, just després de l’anunci del batle. “Estava erosionant el Pacte, estava posant en qüestió la legitimitat del govern i havíem d’actuar per posar fi a aquesta situació tan crítica”, va lamentar la regidora de MÉS. Sobre això, Hila va sentenciar també que “el detonant, per dir-ho així”, havia estat “el comunicat, que atacava sense sentit uns altres companys de govern”. Amb tot, crida l’atenció que l’única persona de Cort que ha vist amb bons ulls les darreres actuacions de Vivas ha estat el portaveu de Vox a Palma, Fulgencio Coll:“Ha estat ella qui ha dimitit. Va anunciar que ho faria si no cedien a les seves pretensions i ha estat coherent amb les seves paraules”.

Fora de l’Ajuntament, el mandat de Vivas també ha destacat per les seves enemistats. La més evident ha estat la que mantenia amb Ben Amics –associació LGTBI referent de Balears– des de l’Orgull del 2021. L’any passat Palma va tenir per primera vegada dues manifestacions amb motiu d’aquest dia: la de Ben Amics i la de Balears Diversa, una entitat que Vivas ha abanderat des del principi i que havia d’estar present en el Pride del 2022. Però fins i tot la seva presidenta, Laura Duran, es va sumar a la petició de Podem perquè tornàs l’acta i va publicar a Twitter que havia estat “una vergonya” treballar amb ella. El foc creuat entre Ben Amics i la regidora havia anat in crescendo en els darrers mesos, fins al punt que l’entitat va demanar també la seva dimissió, denunciant que les seves afirmacions “deslegitimen el moviment”.

stats