Societat 04/06/2024

El preu del lloguer d'habitatges puja un 70% en només tres anys a les Illes

En els darrers dotze mesos la pujada ha estat del 22,1%, segons dades d'Idealista, el metre quadrat s'ha situat en 19,1 euros de mitjana

2 min
El Consell de Ministres preveu aprovar mesures per ajudar el lloguer

PalmaUna vegada més, les Balears han polvoritzat el propi rècord en el preu del lloguer, amb una pujada del 22,1% en un sol any. Així, el metre quadrat a l'hora de llogar un habitatge ha passat de 15,7 euros als 19,1 de mitjana en només dotze mesos, segons les dades que ha donat a conèixer aquest dilluns la plataforma especialitzada Idealista.

Si s'analitzen les dades de fa només tres anys, la situació encara és més exagerada, ja que llavors, el maig de 2021, el preu del metre quadrat era només d'11,3 euros de mitjana i, per tant, en tres anys, el lloguer s'ha incrementat un 69%. Una altra dada que demostra el desbocament de la situació és que només en un mes, entre abril i maig d'enguany, el preu del lloguer ha pujat més d'un 7,3%.

En el cas de l'Estat, els preus també van a l'alça però no amb la mateixa intensitat. El preu mitjà del lloguer d'un habitatge es troba lleugerament per sobre dels 13 euros (13,2) i la pujada en un any ha estat del 13,4%, que els experts consideren molt preocupant, un preu mitjà i un increment que, en tot cas, queden molt per sota de les dades que dona el mercat de lloguer a les Illes.

Encara que a les Balears la causa d'aquest increment exponencial és complexa i fruit d'un seguit de circumstàncies marcades per la demanda estrangera d'habitatges i pels lloguers orientats a l'explotació turística o semi turística de les propietats, alguns experts opinen que també hi influeix que els propietaris tinguin por que es puguin declarar les Illes com a zona tensada, i el que han fet ha estat apujar molt els preus quan han tingut l'oportunitat amb un nou llogater.

Una dècada insostenible

L'augment del preu del lloguer i de l'habitatge en general no és un factor nou a les Balears, però la realitat és que la darrera dècada s'ha demostrat del tot insostenible per a bona part de les famílies. Segons les dades d'Idealista, llogar un pis a les Illes costava 7,8 euros el metre quadrat el maig de 2014. Això vol dir que el preu pràcticament s'ha duplicat en només deu anys.

Un dels municipis que més contribueix a l'increment dels preus és Calvià, on ja de mitjana el preu supera els 20 euros el metre quadrat. També Andratx, que s'acosta de mitjana als 18 euros el metre quadrat. Palma, per la seva banda, és un municipi car, ja que, amb més de 16 euros el metre quadrat, ha experimentat una pujada del 12% el darrer any, tenint en compte que té tipologies de barriades i d'habitatges molt diferents. Així i tot, els preus continuen a l'alça, amb zones com el Molinar que ja frega els 20 euros el metre quadrat.

stats