Societat 12/02/2021

La pressió als hospitals baixa, però encara no surten del risc extrem

La incidència de contagis del covid-19 a les Illes es redueix més de la meitat en dues setmanes

2 min
L'hospital de Son Espases durant la pandèmia.

PalmaEl coronavirus comença a donar treva als hospitals illencs. En dues setmanes, els ingressos per covid-19 s’han reduït un 47% a planta i un 27% a l’UCI. De fet, aquest divendres es davallava dels 100 pacients crítics –en concret, n’hi havia 97–, una ocupació que no es registrava des de principis de gener. Malgrat la millora, els pacients infectats que hi ha a les unitats de cures intensives encara representen un terç del total dels llits per a crítics (302) i, per tant, els centres hospitalaris continuen en risc extrem. El llindar per considerar que el sistema sanitari surt del risc extrem és d’un 25%, i no és fins que l’ocupació està per sota del 15% que es dona la situació per controlada.

Precisament la pressió hospitalària és la raó fonamental per la qual el Govern balear manté la majoria de restriccions. Així ho va afirmar la presidenta Francina Armengol divendres, després del Consell de Govern extraordinari:“Els ingressos són el que marca més les decisions”. A aquesta situació, s’hi suma la incertesa que genera la variant britànica, que ja és responsable de prop del 25% dels casos de SARS-CoV-2 a les Illes. Després d’arribar a Mallorca i Eivissa, Salut ha trobat aquesta setmana el primer cas d’aquesta mutació –fins al 70% més contagiosa– a Menorca. Ara com ara, s’estudien una vintena de persones que han estat en contacte amb el contagiat, que havia tornat a l’illa des de Tenerife.

Cal dir que tots els indicadors epidemiològics evolucionen favorablement a les quatre illes. Els casos actius fa tres setmanes que davallen i abans del tancament d’aquest setmanari n’hi havia 5.030, una xifra que no es registrava des del 13 de desembre. Mallorca continua sent l’illa amb menys presència del virus. Registra, així, la incidència acumulada a 14 dies (IA14) més baixa: 142 casos per 100.000 habitants. La segueixen Menorca (146 casos), Formentera (215) i Eivissa (800).

En el conjunt de l’Arxipèlag, la incidència és de 235 contagis per 100.000 persones, un 66% menys que fa quinze dies. A escala estatal, les Illes Balears tornen a estar a la coa en la incidència. En concret, són la segona comunitat amb la IA14 més baixa, després de la de les Canàries (150). Pel que fa a la taxa de positivitat de la darrera setmana, és del 3,4%. Així, queda per sota del llindar del 4% que marca la Unió Europea per tenir la pandèmia sota control. El risc de rebrot també demostra que el virus retrocedeix a la comunitat. Aquest valor es redueix 162 punts en una setmana i passa de 298 a 136. Això significa que en les dues properes setmanes s’espera que els contagis continuïn davallant.

La vacunació avança

En un mes, els casos actius entre usuaris de residències de gent gran han caigut a la meitat: dels 109 que hi havia el 15 de gener als 51 d’aquest divendres. Salut ha donat aquest col·lectiu per immunitzat, amb el 84% dels usuaris i treballadors vacunats. Aquesta setmana han rebut la primera dosi els primers grans dependents. I el proper grup a rebre el vaccí serà la resta de sanitaris i el personal essencial, que són els docents, els bombers i els policies. En aquest punt, Gómez va afirmar dijous que creu que “es podran vacunar simultàniament els cossos policials i els docents”. Això no obstant, l’ordre definitiu es decidirà dimarts en la Comissió de Salut Pública, en què es reuneixen les comunitats i el Ministeri de Sanitat.

stats